Понад 1,5 мільйона українських дітей стали біженцями

Дата: 19 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Кількість українських дітей-біженців, які разом з батьками рятуються від російської військової агресії, перевищила 1,5 мільйона.

Про це повідомили в Дитячому фонді ООН (ЮНІСЕФ).

Джерело: UNICEF/UN0599215/Nicodim

“Війна в Україні призводить до масового переміщення та потоків біженців – умов, які можуть призвести до значного сплеску торгівлі людьми та гострої кризи із захисту дітей”, – сказав регіональний директор ЮНІСЕФ у Європі та Центральній Азії Афшан Хан.

Він наголосив на тому, що діти-біженці вкрай уразливі, вони можуть бути відокремленими від своїх сімей, їм може загрожувати експлуатація та торгівля.

У зв’язку з цим Хан звернувся до урядів країн, куди прибувають біженці, щоб ті активізувалися та вжили заходів для їхньої безпеки. Зокрема треба посилити перевірку захисту дітей на кордонах і в ключових районах, таких як залізничні вокзали, через які проходять біженці.

“У період від 24 лютого до 7 березня ЮНІСЕФ повідомив, що виявив понад 500 дітей без супроводу, які перетнули кордон з України в Румунію. Загальна кількість дітей без супроводу, які перетинають сусідні кордони, ймовірно, набагато вища”, – йдеться у заяві.

Щоб посилити захист, ООН і волонтери створили інформаційні центри в сусідніх країнах, таких як Польща, названі Blue Dots для надання основних послуг для сімей.

Водночас ЮНІСЕФ закликав уряди покращити транскордонне співробітництво та обмін знаннями між прикордонним контролем, правоохоронними органами та органами захисту дітей, а також швидко виявляти розлучених з батьками дітей, впроваджувати процедури розшуку сімей та возз’єднання дітей, позбавлених батьківського піклування.

Станом на ранок 19 березня – двадцять четвертого дня повномасштабного вторгнення РФ на територію нашої держави – від дій окупантів загинули 112 дітей і ще понад 140 поранені.

Найбільше постраждалих у Київській області – 57, Харківській – 36, Донецькій – 28, Чернігівській – 30, Миколаївській – 21, Житомирській – 15, Сумській – 14 та Херсонській – 14.

У Генпрокуратурі зазначають, що ці дані не є остаточними, оскільки відсутня можливість огляду місць обстрілів в районах активних бойових дій та на тимчасово окупованих територіях.

Нагадаємо, Офіс генпрокурора проводить документування воєнних злочинів та злочинів проти людяності, скоєних в Україні росіянами. Свідків злочинів закликають фіксувати та надсилати докази за посиланням.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter