Людина з інвалідністю чи особа з обмеженими можливостями: презентували довідник з безбар’єрності

Дата: 28 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

В Україні презентували гід з етичного спілкування, в якому зібрали поради щодо того, як чутливо та коректно говорити про різні соціальні групи, зокрема людей з інвалідністю та ЛГБТ-людей, а також якими термінами послуговуватись у різних сферах.

Довідник можна переглянути за покликанням. 

Олена Зеленська

Ініціаторкою проєкту стала перша леді Олена Зеленська, однак укладати гід допомагала низка експертів та експерток.

Серед них журналістка, авторка книжки “Про що мовчать” Тетяна Касьян; журналістка ZMINA, координаторка Академії з прав людини для викладачів та викладачок журналістики Ірина Виртосу; голова правління громадської ініціативи PRO.UD Олена Іванова; співзасновниця кампанії #пуститевреанимацию і засновниця громадської організації “Горизонталі” Анастасія Леухіна; громадська діячка, ГО “Чернівецьке об’єднання “Захист”, Марія Нікітіна; керівник Групи активної реабілітації (ГАР) Віталій Пчолкін; засновник ініціативи “Доступно.UА” Дмитро Щебетюк; експертка із соціального проєктування та розвитку ГО “Безбар’єрність” Уляна Токарєва, експерт EdCamp Ukraine та ГІАЦ “КРОНА” Олег Марущенко та інші.

“Довідник допоможе розкрити нові, додаткові смисли, коли в центрі уваги – людина. І це стане першим кроком у формуванні нової етики спілкування. Нова етика – це коли в нашій мові не буде місця дискримінаційним чи стереотипним фразам. Коли ми розумітимемо, що повага до людей виявляється не лише в словах, а й у жестах, тоні, емоціях, поглядах. Коли наша щоденна взаємодія з іншими не створюватиме штучних бар’єрів і винятків”, – зазначає Зеленська. 

У довіднику всі охочі зможуть знайти правила безбар’єрної мови, словник з термінами, тести, що допоможуть краще розумітися в темі, та спеціальний  календар безбар’єрності.

“Заглядаючи в словник, все так само найважливішою річчю залишається чутливість і повага до гідності людини. Наша мова гнучка: слова завтра шукатимуться інші, а повага в ціні залишатиметься завжди”, – коментує одна з експерток проєкту Ірина Виртосу.

Навесні поточного року в Україні затвердили Національну стратегію зі створення безбар’єрного простору на період до 2030 року, а згодом – і план із впровадження положень. 

Нещодавно активісти ініціативи “Доступно.UA” запустили мапу Києва з локаціями, зручними для маломобільних людей. Карта працює й у низці інших міст. 

Колаж обкладинки: bf.in.ua

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter