Людей, які повертатимуться з окупованих територій, поміщатимуть на 14-денну обсервацію

Дата: 03 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

Внесені урядом 2 квітня зміни до постанови “Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2” передбачають поміщення людей, які повертаються з окупованих територій, на 14-денну обсервацію.

Про це повідомили на Урядовому порталі. 

Згідно з документом, обов’язковій шпиталізації до обсерваторів (ізоляторів) підлягають особи, які в’їжджають з тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей, Автономної Республіки Крим і м. Севастополя через контрольні пункти в’їзду на тимчасово окуповану територію та виїзду з неї. 

Виняток урядовці зробили для співробітників Місії Міжнародного комітету Червоного Хреста, співробітників акредитованих в Україні дипломатичних місій, зокрема тих, які провадять моніторинг ситуації та доставляють гуманітарну допомогу населенню, що проживає на тимчасово окупованих територіях у Донецькій і Луганській областях, Автономної Республіки Крим і м. Севастополя. Водночас на обсервацію їх не поміщатимуть, якщо немає підстав вважати, що вони були в контакті з хворою на COVID-19 особою.

Нагадаємо, що з 8-ї ранку 28 березня на в’їзд і виїзд до району проведення операції Об’єднаних сил на території Донецької та Луганської областей запровадили додаткові обмеження через коронавірус. Ще раніше Україна тимчасово припинила пропуск через лінію розмежування на Донбасі осіб та транспортних засобів. Однак, за даними Держприкордонслужби, командувач ОС ухвалює окремі рішення щодо пропуску людей. Від початку обмежувальних заходів ухвалено вже 429 таких рішень.

Обмеження уряд ввів і на перетин КПВВ з окупованим Кримом. Правозахисники вже встигли звернутися до РНБО та Міністерства з питань реінтеграції з проханням не ізолювати тимчасово окуповані райони Донеччини, Луганщини та Крим, оскільки це загрожуватиме життю та здоров’ю їхніх мешканців. 

Як відомо, задля недопущення епідемії коронавірусної інфекції в Україні Кабінет Міністрів запровадив режим надзвичайної ситуації та карантин у всій країні до 24 квітня. Однак, як стверджують експерти, не всі рішення уряду відповідають Конституції. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter