Литва повідомила перші підозри за воєнний злочин в Україні

Дата: 29 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Литовська прокуратура оголосила підозри трьом бійцям підконтрольних Росії незаконних збройних формувань, які причетні до катувань та вбивства литовського режисера Мантаса Кведаравічюса 2 квітня 2022 року у Маріуполі. 

Це перші підозри литовської прокуратури за воєнні злочини, скоєні в Україні. Слідство у цій справі ведеться в межах роботи спільної слідчої групи з розслідування міжнародних злочинів в Україні (JIT – Joint Investigation Team). 

Про це заявила Генеральна прокурорка Литви Ніда Грунскене на спільному брифінгу генпрокурорів країн–членів JIT.

Фото: LRT

За інформацією слідства, військові проросійських незаконних формувань катували Мантаса Кведаравічюса: його били, ранили ножем та зламали кістки. Режисер помер від перенесених тортур, зазначив Генеральний прокурор України Андрій Костін.

Підозрювані розуміли, що перед ними – цивільний, тож свідомо порушили норми міжнародного гуманітарного права. Їх вдалося ідентифікувати завдяки допомозі українських правоохоронців та підтримці країн–членів JIT.

Ця справа є глибоко символічною для нас, оскільки стосується жахливих злочинів агресора, скоєних у Маріуполі – місті, яке стало символом варварства російських загарбників”, – наголосив Костін.

Як відомо, власні розслідування російських злочинів в Україні ведуть понад 24 країни світу. Крім того, уряд Болгарії розробляє зміни до кримінального законодавства, які дозволять долучитися до розслідування воєнних злочинів в Україні, а також злочину агресії з боку РФ. 

На сьогодні правоохоронні органи Німеччини опитали понад 160 свідків порушень міжнародного права росіянами. Вони заявляють, що зібрали вже понад 500 доказів воєнних злочинів силами РФ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter