Болгарія планує розслідувати воєнні злочини росіян в Україні

Дата: 08 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Уряд Болгарії готує поправки до Кримінального кодексу, аби дозволити розслідувати злочини росіян в Україні в межах універсальної юрисдикції.

Зміни дозволять болгарським правоохоронцям розглядати не тільки воєнні злочини росіян, а й злочин агресії проти України.

Про це повідомив міністр юстиції Болгарії Атанас Славов виданню Euractiv Bulgaria.

Очільник болгарського міністерства юстиції Атанас Славов зазначив, що до Кримінального кодексу планують внести поняття “агресія”.

“Це дозволить переслідувати військово-політичне керівництво (Росії. – Ред.), яке віддало накази про відповідні військові дії в Україні”, – наголосив міністр.

Нині в Болгарії перебувають майже 100 тисяч українських біженців. Планується, що правоохоронці збиратимуть свідчення цих людей для майбутніх розслідувань.

Крім того, як зазначив Славов, в Україні живуть близько 200 000 болгар, які також можуть допомогти розслідувати воєнні злочини РФ.

“Я був би дуже радий, якби такий крок допоміг майбутньому розслідуванню Міжнародного трибуналу, а Болгарія брала б активну участь у зусиллях міжнародної спільноти”, — додав міністр.

Нині Болгарія – одна з небагатьох країн Європейського Союзу, які досі не розпочали власних розслідувань російських злочинів. Найактивніше слідчі дії проводять правоохоронці країн Балтії, зазначили в Euractiv.

Як відомо, на сьогодні злочини росіян в Україні розслідують 24 країни світу. Це можливо завдяки принципу універсальної юрисдикції, за яким будь-яка держава, яка імплементувала у національне законодавство норми міжнародного кримінального і гуманітарного права, має право притягнути до кримінальної відповідальності особу за вчинення нею міжнародних найтяжчих злочинів, незалежно від того, де цей злочин було вчинено.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter