Лише 5 % народжених в окупації дітей отримали українське свідоцтво – КримSOS

Дата: 05 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Із 2014 року лише 5 % дітей, народжених на тимчасово окупованих Росією територіях України, отримали українське свідоцтво про народження.

Про це повідомила адвокатка КримSOS Анна Рассамахіна під час вебінару для співробітників Офісу Омбудсмана України. 

За попередніми підрахунками правозахисної організації, 270 тисяч дітей народилися на окупованих росією територіях України з 2014 року. Як зауважує Рассамахіна, до 2021 року лише 13 тисяч з них мали українське свідоцтво про народження. Це становить приблизно лише 5 % кількості всіх народжених.

У КримSOS зазначають, що після початку повномасштабного вторгнення значно зросла кількість заявок на оформлення українського свідоцтва дітям, народженим на окупованих територіях. Правозахисники нарікають, що, однак, можливість українських суддів розглядати ці справи є обмеженою через завантаженість та постійні обстріли. 

Нагадуємо, що жителі тимчасово окупованого Криму та новоокупованих територій можуть оформлювати свідоцтво про народження дистанційно. Для цього потрібно підписати електронний договір з адвокатом та звернутися до суду.

Раніше Верховний Суд визначив, які суди розглядатимуть позови кримчан під час воєнного стану. Верховний Суд також вказав, що місцеві суди на підконтрольній українському уряду території мають невідкладно розглядати справи про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України (ТОТ) з моменту надходження відповідної заяви.
 
 
Нагадаємо, українська влада анонсувала плани з деокупації Кримського півострова. Представництво президента України в Автономній Республіці Крим оприлюднило детальну інструкцію, як діяти цивільним під час бойових дій у Криму та деокупації півострова.
 
Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що колаборанти та зрадники в тимчасово окупованому Криму можуть пом’якшити судовий вирок, надавши цінну інформацію Силам оборони України про російські військові об’єкти та техніку на території півострова.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter