Верховний Суд визначив, які суди розглядатимуть кримські справи в умовах воєнного стану

Дата: 06 Липня 2022
A+ A- Підписатися
Верховний Суд визначив, які суди розглядатимуть позови кримчан під час воєнного стану. 
 
Відповідне розпорядження № 36/0/9-22 суд оприлюднив на своїй сторінці. 
 

З підсудністю кримських справ суд визначився після внесення змін до Закону “Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України” у квітні 2022 року.

Таке рішення дає можливість жителям тимчасово окупованих територій реалізувати своє право на доступ до правосуддя.
 
Нагадаємо, 1 липня Верховна Рада ухвалила в першому читанні зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо здійснення судочинства в умовах воєнного стану. Суди можуть проходити в режимі відеоконференції з використанням власних технічних засобів.
 
Напередодні правозахисна організація “Крим SOS” повідомила, що в кримчан з’явилася можливість отримати документи онлайн, зокрема свідоцтво про народження.
 
У вересні 2021 року з’явився спеціальний застосунок “еСуд”. Він доступний у GooglePlay та AppleStore, дозволяє стежити за рухом документів у судовій справі, отримувати процесуальні документи та судові повідомлення на смартфон. Окрім цього, у ньому можна переглядати довіреності та ордери, що містяться в кабінеті користувача, а також анулювати їх.
 
А вже з травня цього року українці можуть брати участь в Електронному суді за допомогою “Дія.Підпису”. Так, кожен, хто покинув Україну, може бути присутнім на судовому засіданні онлайн та підписувати необхідні документи за два кліки з підписом у смартфоні. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter