В Електронного суду з’явився застосунок

Дата: 28 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

У Державній судовій адміністрації України презентували мобільний додаток “еСуд”.

Про це повідомили на сайті Судової влади України.

Сторінка застосунку у GooglePlay

Застосунок, що доступний у GooglePlay та AppleStore, дозволяє стежити за рухом документів у судовій справі, отримувати процесуальні документи та судові повідомлення на смартфон. Окрім цього, у ньому можна переглядати довіреності та ордери, що містяться в кабінеті користувача, а також анулювати їх.

Бюджет проєкту становив приблизно 360 тисяч гривень, однак ці витрати взяло на себе представництво ПРООН в Україні. Застосунок є власністю Державної судової адміністрації України.

“Ми згенерували ідею з урахуванням побажань користувачів підсистеми “Електронний суд”, основну версію якої тестували з 2018 року. Вони висловилися щодо потреби розроблення мобільної версії застосунку, щоб доступ до Електронного суду був зручнішим через мобільні пристрої та смартфони. Тому ДСА України окрім ідеї розробило технічне завдання і функціональні вимоги до цього застосунку”, – розповів заступник голови Державної судової адміністрації Сергій Чорнуцький

Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система з’явилася в Україні ще у 2017 році та стала розширеною версією Автоматизованої системи документообігу, що діяла з 2011 року. Запрацювати вона мала в судах, Вищій раді правосуддя, Раді суддів, Вищій кваліфікаційній комісії суддів, Державній судовій адміністрації, на підприємствах, що належать до сфери правосуддя, та Національній школі суддів.

Фото: Судова влада України

Досі е-судочинство, яке мало б полегшити серед іншого комунікацію суду з адвокатами та учасниками процесів, повноцінно не розпочинало роботи. Причиною цього було те, що до запуску не були готові окремі частини системи, зокрема підсистема “Електронний суд”.

Цифрове судочинство сьогодні працює в низці європейських країн, зокрема у Фінляндії, Норвегії, Естонії, Словаччині та Угорщині. До прикладу, в Австрії працює система електронного юридичного спілкування Elektronischer Rechtsverkehr (ERV), а у Великобританії влада хоче створити “мобільні суди” з онлайн-доступом.

Із 2009 року в сусідній Польщі працює електронний суд, зокрема для пришвидшення розгляду вимог про стягнення заборгованості. Всього за два роки потік справ у цьому суді збільшився із 700 тис. до майже 1,5 млн.

Навесні в Україні запустили пілотний проєкт онлайн-судів для бізнесу. 

Під час пандемії питання е-судочинства стало ще актуальнішим. 

Фотографія обкладинки: Судова влада України 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter