Лукашенко дозволив луганським сепаратистам допитати Протасевича в Мінську

Дата: 02 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко не проти того, щоб так звані слідчі “генпрокуратури ЛНР” допитали засновника опозиційного телеграм-каналу NEXTA Романа Протасевича в Мінську.

Про це він заявив під час наради щодо підсумків робочої поїздки до Сочі, повідомив телеканал “Беларусь-1”.

Джерело: hornews.ru

“На Донбасі порушено кримінальну справу щодо цих персоналій… Якщо в них (так званих “слідчих ЛНР”. – Ред.) будуть питання до них – ласкаво просимо до нас, будь ласка, ставте їм запитання, тому що людей вони вбивали там, на Донбасі”, – сказав Лукашенко.

Раніше окупаційна влада Луганська заявила, що нібито встановила причетність Протасевича до “обстрілів мирного населення на Донбасі”. Представники так званої генпрокуратури “ЛНР” звернулися до білоруської влади з проханням видати опозиційного журналіста для проведення слідчого експерименту.

Водночас журналіст, редактор сайту “Четверта влада”, член української делегації в ТКГ на Мінських переговорах щодо Донбасу Денис Казанський сказав, що Протасевич був у розташуванні батальйону “Азов”, але працював як журналіст. Це підтвердив засновник “Азова” Андрій Білецький.

Також Казанський оприлюднив частину репортажу hromadske від березня 2015 року, на якому військові надають допомогу пораненому Протасевичу.

“На відео видно, що, на відміну від бійців “Азова”, Роман одягнений по цивілці. Перебував на позиціях він як репортер, а не військовий”, – наголосив журналіст.

Сам опозиційний блогер ніколи не приховував того, що брав участь у подіях Революції гідності та перебував на Сході України, коли там почалися бойові дії. Проте підтверджень його участі саме в бойових діях немає.

Згодом речник української делегації в ТКГ та радник голови Офісу президента Олексій Арестович у коментарі BBC Україна повідомив, що якщо білоруська влада допустить до Протасевича представників так званої “ЛНР”, то Мінськ більше не зможе бути майданчиком для переговорів Тристоронньої контактної групи по Донбасу.

Нагадаємо, що 23 травня білоруські силовики через нібито повідомлення про мінування примусили зробити посадку в аеропорту Мінська літак ірландської авіакомпанії Ryanair, що прямував з Афін до Вільнюса. Після цього з борту зняли та затримали Протасевича і його дівчину, громадянку РФ Софію Сапегу.

Саме телеграм-канал Протасевича NEXTA був основним джерелом інформації про білоруські протести, які почалися в серпні 2020 року, після фальсифікації результату президентських виборів у країні. Пізніше режим нелегітимного президента Олександра Лукашенка визнав його екстремістським, проти Протасевича відкрили кримінальну справу за статтями про організацію масових заворушень, які передбачають покарання до 15 років позбавлення волі. Через це журналіст був змушений просити політичного притулку в Польщі.

Білоруські правозахисники визнали Протасевича політв’язнем, його негайного звільнення вимагає від влади Білорусі міжнародна правозахисна організація Amnesty International.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter