Лубінець планує зустрітися з Москальковою, щоб обговорити питання звільнення цивільних

Дата: 03 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець планує зустрітися з російською уповноваженою з прав людини Тетяною Москальковою. 

Про це розповів Лубінець. 

Тетяна Москалькова. Фото: РБК

На зустрічі, що має відбутися “цього місяця”, обговорюватимуть питання звільнення цивільних.

ZMINA раніше пояснювала, що цивільних визволяти з російських в’язниць та катівень подекуди навіть складніше, ніж військовополонених. Рідним викрадених росіяни зазвичай відповідають, що розшукуваних у них немає. 

“…Не проблема в нас, проблема – в РФ, тому що вона хоче окремий майданчик по цивільних. Ми про це будемо домовлятися”, – каже Лубінець. 

Омбудсман додає, що не хотів би забігати наперед, однак в України “є безліч пропрацьованих варіантів”. 

“Але ми не знаємо, чи погодиться на них РФ”, – зауважує Лубінець. 

Нині з російського полону вдалося звільнити 1 596 українців.

Цього року російську колегу Лубінця журналісти ловили на поширенні фейків про військовополонених. Так, Москалькова розповідала про нібито небажання українців повертатися додому з полону. У відповідь на це в українському Міноборони нагадали, що серед російських полонених чимало тих, хто не хоче повертатися до Росії, і ті, на кого там уже надійшли похоронки, а тому ситуація є діаметрально протилежною.

Нагадаємо, що під час окупації Київщини росіяни викрали двох цивільних чоловіків, яких тепер тримають у Росії як військовополонених. Росіяни переконують, що затримали полонених на території Росії, але це не так. 

Фотографія обкладинки: Коммерсант / Анатолій Жданов

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter