Лубінець: Більшість українських військових зазнала фізичних тортур у російському полоні

Дата: 17 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Із загальної кількості українських військовослужбовців, які повернулися з російського полону, 86% розповіли про фізичні знущання. 

Про це в інтерв’ю “Українській правді” розповів Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець

Захисники Азовсталі

Загалом з початку повномасштабного вторгнення Росії Україна повернула понад 2 тисячі військових з полону. Тиждень тому Лубінець в ефірі телемарафону казав, що кількість повернених з полону сягнула 2 105 осіб, втім якщо враховувати великодній обмін, то кількість повернених становить 2 235 осіб. 

“Ми по кожному повернутому військовослужбовцю відкриваємо свої провадження, фіксуємо факти, які знову ж таки підтверджують негідне поводження з військовополоненими”, – каже Лубінець в інтерв’ю. 

Факти катувань фіксують не тільки Уповноважений Верховної Ради з прав людини, але й в ООН. Раніше там казали, що знають про найрізноманітніші види катувань і Моніторам ООН вдалося дізнатися про поранення ножем та з травматичної зброї, погрози зброєю, імітації страти, підвішування за руки чи ноги, обпечення сигаретами, різні форми сексуального насильства, наприклад підтягування чоловіків за мотузку, прив’язану до геніталій, або роздягання під час погрози зґвалтувати., які застосовують щодо українських військовополонених. Знущаються з них не тільки щоб отримати якусь інформацію, але й для “розваг”.

Чоловік, якого катували в колонії біля Оленівки, розповів нам, як члени пов’язаних з Російською Федерацією озброєних груп, я цитую, “приєднали дроти до моїх геніталій і носа та били мене струмом. Вони просто розважалися, і їх не цікавили мої відповіді на їхні запитання”,наводила слова одного зі звільнених з полону голова Моніторингової місії з прав людини в Україні Матильда Богнер.   

Україні відомо й про випадки, коли Росія вивозить полонених нібито на обмін, а потім повертає через “непотрібність”. Таку поведінку українські посадовці також розцінюють як катування. 

Лубінець каже, що зафіксовані ООН цифри та ті, які отримали в Офісі Омбудсмана, “приблизно такі самі”.  

Росія не надає доступу до українських військовополонених, тож про все, що стається в полоні, наприклад, монітори ООН дізнаються лише тоді, коли військові повертаються додому. 

Нагадаємо, що попри схожі цифри про тортури щодо військовополонених, зафіксовані українським Омбудсманом та ООН, останні звинувачують “обидві сторони конфлікту” в катуваннях та стратах військовополонених. Україна у відповідь на ці закиди вимагає надати докази порушень.

Звільнені з українського полону росіяни вдома розповідають про гарні умови, в яких перебували, тож влада РФ має цензурувати їхні виступи. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter