Лікарям, які працюють у тимчасовій окупації, з початку року перерахували 134 мільйони гривень

Дата: 08 Березня 2023
A+ A- Підписатися

З початку 2023 року медичні заклади, які працюють на тимчасово окупованих Росією територіях, отримали майже 134 мільйони гривень виплат. 

Про це розповіли в уряді. 

Ілюстраційне зображення. Фото: АР / Євген Малолєтка

Цього року з державного бюджету на охорону здоров’я піде понад 200 мільярдів гривень, а більша частина має покрити витрати на реалізацію програми медичних гарантій. 

У ній передбачили загалом 39 пакетів послуг, серед яких є й нові, наприклад “Забезпечення збереження кадрового потенціалу для надання медичної допомоги населенню, яке знаходиться на території, яка перебуває в тимчасовій окупації”. Саме цей пакет дозволяє здійснювати виплати комунальним закладам, які розташовані на території, що, згідно з переліком Мінреінтеграції, вважають окупованою. 

Сума виплат залежить від кількості та категорій працівників на 1 грудня 2022 року. Ставка становить:

  • для керівників медзакладу та керівників структурних підрозділів – 26 тисяч гривень;
  • для лікарів (крім інтернів) та спеціалістів з вищою немедичною освітою, яких допустили до медичної діяльності в медзакладах, – 20 тисяч гривень;
  • для середнього медперсоналу – 13,5 тисяч гривень;
  • для інших працівників та інтернів – 6,7 тисячі гривень.

Нині кошти отримують 64 медичні заклади, серед яких 22 в Луганській області, по 15 – у Запорізькій та Донецькій областях та ще 12 – у Херсонській.

Нагадаємо, що у 2023 році клінічна лікарня “Феофанія” надаватиме безоплатні послуги всім пацієнтам, а список цих послуг збільшиться.

Фотографія обкладинки: ANNA TSYHYMA

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter