ЄСПЛ прийняв позов журналістки Ганжі до СБУ за відмову в доступі до публічної інформації

Дата: 07 Лютого 2018
A+ A- Підписатися

Європейський суд з прав людини зареєстрував заяву редакторки сайту “Доступ до правди” Лесі Ганжі проти України. Редакторка судиться зі Службою безпеки України щодо отримання доступу до публічної інформації.

Про це повідомляє “Доступ до правди”.

 “Насправді це позов проти СБУ, а Україна не Служба безпеки. А ще це позов проти судів, які пристають на вигадані аргументи владних інституцій”, – зазначила Леся Ганжа. Справу веде юрист ГО “Платформа прав людини” Олександр Бурмагін.

14 листопада 2016 року редакторка сайту “Доступ до правди” Леся Ганжа подала позов до Київського окружного адміністративного суду з вимогою визнати протиправними дії Служби безпеки України та зобов’язати її надати інформацію на запит щодо перевірки внутрішньо переміщених осіб, що отримують пенсії та інші соціальні виплати.

30 травня 2017 року Окружний адміністративний суд Києва повністю пристав на аргументи СБУ і відмовив у задоволенні позову Лесі Ганжі, у якому йшлося про неправомірну відмову СБУ надати на запит результати перевірки внутрішньо переміщених осіб, що отримують пенсії та інші соціальні виплати, зокрема скількох осіб рекомендовано позбавити пенсій та соціальних виплат у результаті перевірок СБУ, що проходили у 2016 році.

Леся Ганжа подала апеляційну скаргу на постанову Окружного адміністративного суду міста Києва у справі за адміністративним позовом до СБУ. Проте Апеляційний адміністративний суд також пристав на аргументи СБУ.

“Згідно письмових заперечень СБУ, витребувана в запиті інформація є результатом оперативно-розшукової та контррозвідувальної діяльності Служби безпеки України, на підставі якої в подальшому було порушено 46 кримінальних проваджень”, – йдеться у постанові суду.

Також у вердикті суду мовиться, що, враховуючи зазначене, суд дійшов висновку, що запитувані документи належать до інформації з обмеженим доступом у зв’язку із тим, що їх надання може завдати шкоди досудовому розслідуванню.

“Мене як запитувача не цікавили “відомості досудового розслідування”, а лише інформація про поточну діяльність суб’єкта владних повноважень стосовно конкретної теми. Запит не стосувався кількості досудових розслідувань, порушених після перевірок відповідача, обставин щодо провадження по них, номерів справ, дійових процесуальних осіб в них тощо. Він стосувався надання знеособленої, неперсоналізованої інформації у прив’язці до міст України”, – зазначила Леся Ганжа.

Також вона переконана, що ця справа є стратегічною для доступу до інформації в Україні, адже, посилаючись на таємницю слідства, наявність якої не вимагається доводити, силові органи можуть засекретити усю публічну інформацію, якою володіють.

Юрист Олександр Бурмагін зазначив, що ці рішення судів важко назвати юридичним аналізом спору між запитувачем і розпорядником, а отже, є потреба у зверненні до ЄСПЛ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter