Лауреатами цьогорічної премії “Євромайдан SOS” стали п’ятеро волонтерів та волонтерок: хто вони?

Дата: 01 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

Лауреатами цьогорічної волонтерської премії “Євромайдан SOS” стали засновниця благодійного фонду “Відродження Захисників України” Ірина Ващук-Діспіріо, керівник волонтерської групи Angels Юрій Вдовцов, координаторка Української асоціації батьків передчасно народжених дітей “Ранні пташки” Юлія Александрова, тренер Сергій Брушніцький та очільниця БФ “Корпорація монстрів” Катерина Ножевнікова.

Про це повідомили у фейсбуку на сторінці премії, нагородження якою відбувалось онлайн через карантин.

Засновниця благодійного фонду “Відродження Захисників України” Ірина Ващук-Діспіріо отримала відзнаку за свою роботу з відновлення здоров’я ветеранів АТО та ООС. Волонтерка започаткувала в США благодійний фонд Revived Soldiers Ukraine, який почала підтримувати діаспора. Гроші з фонду йдуть на реабілітацію бійців за кордоном та їхнє транспортування навіть під час пандемії. Однак має фонд реабілітаційні центри й в Україні, зокрема в місті Ірпінь. 

Катерина Ножевнікова – очільниця БФ “Корпорація монстрів”, який працює в Одесі. Ще до пандемії коронавірусу волонтери фонду працювали з дітьми, літніми людьми та безхатченками. Однак з початком року фонд почав працювати з медиками та допомагати їм боротися з коронавірусом. Так, волонтери зібрали 3 мільйони гривень за п’ять днів на кисневі концентратори на Одещині

Керівника волонтерської групи Angels Юрія Вдовцова відзначили за його роботу з дітьми з інтернатів у Запоріжжі. Група з декількох десятків волонтерів існує з 2009 року та проводить для дітей з інтернатів і дитячих будинків різні заходи, зокрема фестиваль “Гармонія сердець”, конкурс краси, концерти та вистави. 

Тренер Сергій Брушніцький отримав нагороду за свою роботу з людьми з вадами опорно-рухового апарату та навчання дітей тхеквондо. Чоловік як волонтер допомагає людям з 2013 року. 

Координаторка Української асоціації батьків передчасно народжених дітей “Ранні пташки” Юлія Александрова отримала нагороду за роботу з родинами, які виховують передчасно народжених дітей, і підтримку жінок, які втратили дітей. Волонтери асоціації спілкуються з родинами та надають психологічну допомогу, зокрема телефоном. 

Нагадаємо, що волонтерську премію “Євромайдан SOS” вручають в Україні з 2014 року. Нею відзначають людей, які роблять особливий внесок у розвиток волонтерського руху в країні. За цей час лауреатами премії ставали кримськотатарський активіст Марлен Асанов, волонтерка опікового центру при Київській міській клінічній лікарні №2 Олена Єгорова, вчений-етнограф Олексій Доля, волонтерка з Криму Ірина Тремп, адвокатка родин Небесної сотні Євгенія Закревська, активіст Віталій Андрієць, який заснував у Черкасах майстерню “Мудрий Тесля” для хлопців, що ростуть без батька, а також Катерина Приймак, яка була парамедиком у добровольчому медбатальйоні “Госпітальєри” та створює в Україні Жіночий ветеранський рух.

Як відомо, волонтери є одними з тих, кому українці довіряють найбільше. Такі дані опитування проведеного на початку минулого року. Схожою довірою в українців користуються лише церква та Збройні сили.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter