КЖЕ допомогла врегулювати конфлікт між виданням “СтопКор” та героїнею статті

Дата: 24 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Комісія з журналістської етики (КЖЕ) допомогла врегулювати конфлікт, який виник між виданням “СтопКор” і героїнею публікації від 3 лютого 2023 року “Обʼєктивність чи хайп? Відповідь Дані Окоманюк”.

Про це повідомили на сайті КЖЕ.

Фото з відкритих джерел

Дана Окоманюк скерувала до КЖЕ скаргу, де повідомила, що під час підготовки публікації про зґвалтування, яке вона пережила в 17 років, журналістка видання попросила її надати телефон ґвалтівника. Пояснила вона це тим, що хоче вислухати точку зору другої сторони. 

Заявниця відмовилася надати таку інформацію. Після цього журналістка опублікувала матеріал на сайті “СтопКор” з негативною оцінкою дій героїні публікації. Вона знову наголосила на тому, що історію необхідно подавати з двох боків.

Також, за словами Окоманюк, журналістка публікувала в соцмережах персональну інформацію про авторку скарги. Все це заявниця розцінила як порушення журналістської етики. 

У КЖЕ повідомили, що попередній аналіз публікації показав: у тексті статті містяться ознаки порушення приватного життя (пункт 3 Кодексу етики українського журналіста) та порушення принципу відділення фактів від суджень і припущень (пункт 9 кодексу).

“Той факт, що Дана Окоманюк оприлюднила свою історію у своєму акаунті в соціальній мережі, не означає, що ці відомості перестали бути частиною її приватного життя. І не означає автоматичної згоди на поширення цих відомостей у медіа”, – уточнили в рішенні щодо ситуації. 

На думку КЖЕ, намір взяти коментар у “протилежної сторони”, тобто у ґвалтівника, свідчив про хибне розуміння балансу. Це створило б у читачів уявлення про те, нібито думка і потерпілої, і насильника однаково цінна, та призвело б до використання майданчика медіа задля виправдання насильства. 

Комісія не побачила суспільного інтересу в оприлюдненні імені та прізвища героїні публікації або її ґвалтівника, адже суспільний інтерес становить проблема насильства загалом. Натомість авторка матеріалу зосередилася на особі потерпілої, а не на проблемі насильства.

КЖЕ запропонувала редакції видання надати коментар з питань, порушених у скарзі. Там висловили готовність до розгляду скарги за посередництва КЖЕ і попросили розглянути скаргу в присутності авторки матеріалу Марини Тітової, щоб вона мала можливість викласти свою позицію. 

У комісії запропонували Тітовій скерувати до КЖЕ письмовий коментар. У відповіді журналістка зазначила, що оскаржувана публікація з’явилася в розділі “Блоги” з рубрикою “Точка зору” та була емоційною реакцією на репліки Окоманюк на адресу медійниці.

Проте через те, що поруч із прізвищем авторки стояла її посада – шеф-редакторка, – весь матеріал сприймався як позиція редакції, пояснили в КЖЕ. 

Після вивчення аргументів КЖЕ авторка матеріалу визнала помилку, виявила готовність видалити публікацію і провести тренінг для працівників редакції про правила спілкування з людьми, які пережили насильство. 

Також КЖЕ надала поради, якою має бути редакційна політика з видалення або внесення правок до вже опублікованих матеріалів:

  • зазначити, що матеріал видалено або виправлено; 

  • пояснити причини таких дій;

  • перепросити читачів; 

  • розповісти, яких заходів вживатиме редакція для того, щоб уникнути помилок у майбутньому. 

Зараз на сторінці СтопКору, де був опублікований матеріал, міститься позначка “знято з публікації” та надано пояснення причин: “Проаналізувавши інформацію, ми вирішили зняти цю публікацію з нашого сайту як таку, що не відповідає нашим стандартам підготовки й редакційного опрацювання матеріалів”.

Більше про ситуацію, а також про те, як писати матеріали на чутливу тематику, читайте в матеріалі ZMINA

“Версія ґвалтівника?”: як писати про сексуальне насильство та спілкуватися з потерпілими

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter