Китай наживається на війні в Україні – New York Times

Дата: 23 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Після введення проти Росії глобальних санкцій, Китай почав задовольняти потреби РФ у критичному імпорті та фактично – наживатися на вторгненні в Україну.

Про це пише The New York Times.

Видання повідомляє, що Китай наживається на вторгненні Росії в Україну, що призвело до того, що Росія перемикнулася із Заходу на Китай для закупівель усього: від автомобілів до комп’ютерних чіпів.

“Експорт Китаю до сусідньої країни настільки зріс, що цього літа китайські будівельники побудували на кордоні склади та 20-поверхові офісні вежі”, – пише видання.

Зазначається, що товарообіг Китаю з Росією цього року перевищив 200 мільярдів доларів за перші одинадцять місяців цього року.

“Такого рівня не очікували навіть ці країни”, – пише видання.

Найбільше заробили виробники вантажних і легкових автомобілів.

Китай також задовольнив критичну потребу Росії в імпорті, після того, як європейські та американські компанії почали уникати Росії з лютого 2022 року.

“Китай продовжує свою роль постачальника-замінника товарів, попри ризик своїх тісних економічних зв’язків з багатьма європейськими країнами”, – наголошує видання.

Експорт Китаю до Росії зріс на 69% за перші одинадцять місяців 2023 року порівняно з аналогічним періодом 2021 року, до вторгнення в Україну.

Росія, своєю чергою, продавала нафту та природний газ до Китаю з великими знижками. Російські шоколадні цукерки, ковбаси та інші товари народного споживання предсталені в достатку в китайських супермаркетах.

Війна Росії в Україні також отримала іміджевий поштовх від Китаю.

“Державні ЗМІ постійно поширюють російську пропаганду в Китаї та в усьому світі. Росія настільки популярна в Китаї, що інфлюенсери в соціальних мережах стікаються до Харбіна, столиці найпівнічнішої провінції Китаю на сході Хейлунцзян, щоб позувати в російському одязі перед колишнім російським собором”, – йдеться в публікації.

Сі Цзіньпін, вищий лідер Китаю, і президент Росії Володимир Путін, здійснили численні публічні демонстрації тісних зв’язків країн.

Напередодні Reuters повідомив, що міністерка фінансів США Джанет Єллен заявила, що американський уряд має докази того, що китайські фірми, ймовірно, допомагають у постачанні обладнання для армії РФ в обхід західних санкцій.

Як відомо, тоталітарна Російська Федерація під час свого повномасштабного вторгнення в Україну вчиняє геноцид проти українського народу, який супроводжується фільтрацією населеннявоєнними злочинами та злочинами проти людяності.

Неспровокована війна Путіна призвела до численних глобальних криз: поставила під загрозу енергетичну та продовольчу безпеку, спричиняє інфляцію та зростання боргу в різних країнах.

11 вересня 2023 року прессекретар російського диктатора Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив, що Росія не готова закінчувати війну проти України шляхом перемовин.

Із 24 лютого 2022 до листопада 2023 року Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ ООН) зафіксувало 28 711 випадків загибелі або поранення цивільних осіб в країні: 10 058 загиблих і 18 653 поранених. В ООН наголошують, що реальні втрати набагато вищі.

Голова Кримської правозахисної групи та документаторка воєнних злочинів Коаліції “Україна. П’ята ранку” Ольга Скрипник на місці воєнного злочину в Бородянці на Київщині, липень 2023 року

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну змусило 6,5 мільйона людей утекти за кордон. За підрахунками Міжнародної організації з міграції (МОМ), понад 8 мільйонів стали внутрішньо переміщеними особами.

За підрахунками ООН, станом на середину серпня понад 3 мільйони громадян України були вивезені добровільно чи примусово на територію Росії з окупованих територій Сходу та Півдня України.
 
Сім’ї внутрішньо переміщених осіб зі сходу країни тікають від конфлікту до Львова, 10 березня 2022 року

Російські ЗМІ інформують, що станом на 1 серпня кількість переміщених з України до РФ перевищила 3 мільйони. Водночас половина з цього числа – жителі районів, контрольованих незаконними збройними формуваннями Донеччини та Луганщини, які виїздили також ще до початку війни.

Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джеппар напередодні закликала ООН підтримати створення трибуналу щодо злочину агресії Росії проти України. Вона наголосила, що якщо за злочини не карають, а винних не притягують до відповідальності, то вони будуть ще більшими. Джеппар переконана, що, навіть коли президент РФ Володимир Путін програє свою війну, бізнес із Росією має бути неможливим, доки винних не буде притягнуто до відповідальності за злочини в Україні.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter