Куди звертатись у разі активності мобільного телефону зниклої безвісти людини: розʼяснення

Дата: 29 Червня 2023
A+ A- Підписатися

У разі отримання рідними від зниклої безвісти близької людини смс-повідомлення або дзвінка, потрібно одразу повідомити про це слідчого, який веде його справу. Для цього необхідно подати відповідне клопотання про встановлення можливого місцезнаходження телефону.

Про це повідомив Уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, Олег Котенко.

Протягом трьох робочих днів слідчий або звертається до суду за наданням дозволу на отримання інформації від операторів мобільного зв’язку, або відмовляє у задоволенні клопотання та надає постанову про відмову”, – пояснив Котенко.

У разі задовільного рішення близькі мають виконати такі дії:

  • ознайомитись з матеріалами справи;
  • отримати від слідчого інформацію, надану мобільним оператором;
  • надати інформацію від оператора до Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, за телефоном гарячої лінії 0 800 339 247;
  • повідомити про це Національне інформаційне бюро за телефоном 16-48.

Правильно скласти клопотання до слідчого родині може допомогти юрист безоплатної юридичної консультації на гарячій лінії 0 800 213 103.

Секретаріат уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, запустив додаткову гарячу лінію юридичної допомоги, на яку можуть звернутися родичі зниклих безвісти. Для отримання безоплатної юридичної консультації родини зниклих безвісти можуть звертатися за телефоном 066 053 11 39. Гаряча лінія працює з понеділка по п’ятницю, з 9:00 до 18:00.

Раніше ZMINA повідомляла, що у 90% випадків цивільних, дані яких потрапляють до Реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, знаходять. 

Нагадаємо, з 2 травня в Україні запрацював Єдиний реєстр осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.  Доступ до нього будуть мати визначені посадовці: представники Секретаріату уповноваженого зі зниклих безвісти, працівники Національної поліції та Департаменту інформатизації МВС України.

Картки записів формуються на основі заяв, поданих родичами зниклих до Національної поліції. А верифікацію кожної особи здійснює безпосередньо Секретаріат уповноваженого зі зниклих безвісти. Щоб отримати витяг з реєстру, родичам потрібно звернутися до МВС. Робити це слід через місяць після внесення відповідної інформації до реєстру. 

Запросити витяг можна поштою за адресою: м. Київ, вул. Богомольця, 10, Міністерство внутрішніх справ України або ж надіславши документи на електронну скриньку pgmia@mvs.gov.ua. Надсилати треба власне запит та копії документів, що засвідчують особу запитувача та ступінь споріднення зі зниклою особою. 

З витягом можна звернутися до Пенсійного фонду, щоб отримати пенсію по втраті годувальника непрацездатним членам сімʼї.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter