КСУ розгляне законність діяльності Антикорупційного суду

Дата: 06 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

Конституційний Суд України розпочав розгляд справи щодо конституційності закону про Вищий антикорупційний суд. 

Про це повідомили на сайті суду. 

З поданням про визнання неконституційним закону про діяльність Антикорупційного суду в травні виступили 49 народних депутатів України. Вони наголошували, що закон має явні ознаки невідповідності Конституції, а тому його не можна застосовувати взагалі. 

Відомо, що Вищий антикорупційний суд розпочав свою роботу у вересні минулого року. Очолила новий суд харківська суддя Олена Танасевич. За час роботи ВАС уже ухвалив декілька резонансних рішень, зокрема вперше відправив до в’язниці посадовця за корупцію, покарав за хабар у 2,5 тис. доларів суддю на Одещині, а також відсторонив голову Державної судової адміністрації Холоднюка, який фігурує в справі щодо ймовірного створення злочинної організації для захоплення державної влади суддями ОАСК.

Водночас у жовтні минулого року суд оштрафував суддю, яка через релігійні переконання подавала декларацію на папері. Експерти тоді називали це рішення радянським, а покарання непропорційним порушенню.  

Нагадаємо, що судам в Україні не довіряють майже 80% громадян. Високий рівень недовіри соціологи фіксують до Верховного Суду (69%) та місцевих судів (67,5%). 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter