Антикорупційний суд оштрафував суддю, яка через релігійні переконання подавала декларацію на папері

Дата: 31 Жовтня 2019
A+ A- Підписатися

Вищий антикорупційний суд визнав винною в декларуванні недостовірної інформації суддю у відставці, яка через релігійні переконання подавала декларацію про доходи в письмовій, а не електронній формі. 

Про це повідомляє сайт суду. 

Суддя працювала в апеляційному суді Дніпропетровської області. За подання декларації невстановленого зразка вона тепер має сплатити штраф у розмірі трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 51 000 гривень. Також суд заборонив їй обіймати деякі посади протягом одного року. 

Перший вирок створеного нещодавно Антикорупційного суду вже спричинив хвилю критики серед експертів. Так, експерт Центру прав людини ZMINA Володимир Яворський назвав його радянським, а покарання непропорційним порушенню.  

“Вдуматися, людина через релігійні переконання подає не електронну, а письмову декларацію – вона насправді нічого не приховує й не має такого наміру, я навіть не впевнений, що вона є великим корупціонером чи корупціонером узагалі. Хоча злочин звучить як декларування недостовірної інформації, насправді покарано за неподання декларації у встановленій формі. Це певна позитивістська комедія, де верховенство право дещо далеко і судді явно помилилися”, – стверджує він. 

Водночас доцент кафедри теорії та філософії права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Дмитро Вовк на своїй сторінці у фейсбуці припустив, що у відповідь на такий вирок суддя може подати скаргу до ЄСПЛ через порушення права на повагу до приватного і сімейного життя і Кожен має право на повагу до свого приватного і сімейного життя, до свого житла і кореспонденції. або думки, совісті і релігії і Кожен має право на свободу думки, совісті та релігії; це право охоплює свободу змінювати свою релігію або переконання, а також свободу сповідувати свою релігію або переконання під час богослужіння, навчання, виконання та дотримання релігійної практики і ритуальних обрядів як одноособово, так і спільно з іншими, як прилюдно, так і приватно.

“Як я розумію, вона нічого не приховала від декларування, вся її провина в неправильній формі декларації. Якщо це так і паперова форма не використовувалася для якихось махінацій (і доводитиме це держава), то скарга не за горами, оскільки покарання явно непропорційне”, – написав він.

Первое решение заранее прославленного Высшего антикоррупционного суда – дело судьи, которая по религиозным основаниям…

Gepostet von Dmytro Vovk am Mittwoch, 30. Oktober 2019

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter