КС скасував відповідальність суддів за завідомо неправосудні вироки

Дата: 12 Червня 2020
A+ A- Підписатися

Конституційний Суд визнав неконституційною статтю Кримінального кодексу про відповідальність суддів за завідомо неправосудні вироки.

Про це повідомили на сторінці суду

“Конституційний Суд 11 червня ухвалив рішення в справі за конституційним поданням 55 народних депутатів про відповідність Конституції статті 375 Кримінального кодексу. Цим рішенням суд визнав неконституційною оспорювану статтю”, – йдеться в повідомленні.

Як відомо, ця стаття встановлює кримінальну відповідальність суддів за ухвалення “завідомо неправосудного” вироку, рішення, ухвали або ж постанови.

Автори клопотання наголошували, що сполучення слів “завідомо неправосудного” є оцінним, а його зміст законодавчо не визначено, що не забезпечує передбачності застосування оспорюваної норми кодексу.

На думку народних депутатів, стаття 375 ККУ суперечить принципу верховенства права. А це, зі свого боку, порушує вимоги низки статей Конституції.

Конституційний Суд дійшов висновку, що стаття 375 ККУ не встановлює критеріїв, за якими можна визначити, який вирок, рішення, ухвала або постанова судді чи суддів є “неправосудними”. Окрім цього, вона не розкриває змісту сполучення слів “завідомо неправосудний”, що може призвести до неоднозначного розуміння складу злочину, кваліфікацію якого здійснено за цією нормою.

Судді наголошують, що стаття 375 ККУ має відповідати вимогам юридичної визначеності, ясності, недвозначності та передбачності. Вони вважають, що встановлення кримінальної відповідальності за цією статтею створює ризики та можливості для впливу на суддів. Водночас, на їхнє переконання, через юридичну невизначеність статті 375 ККУ конституційні приписи  незалежності суддів нівелюються.

Повідомляється, що Конституційний Суд відтермінував втрату чинності цієї статті на шість місяців. Верховна Рада має погодити нормативне регулювання, встановлене цією статтею, з Конституцією та рішенням КС.

Рішення Конституційного Суду є обов’язковим, остаточним і таким, що не може бути оскаржене.

Нагадаємо, за неправосудне рішення оголошували підозри “суддям Майдану” Оксані ЦаревичВіктору Кицюку, Павлу Вовку та судді Баришівського районного суду Київської області Олені Литвиненко, яка винесла ухвалу про зупинення ліцензії авіаперевізника SkyUp.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter