Кримський політв’язень Теймур Абдуллаєв скаржиться на болі в очах. У нього продовжує падати зір

Дата: 16 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Засуджений до 16 з половиною років політв’язень у справі так званої першої сімферопольської групи “Хізб ут-Тахрір” Теймур Абдуллаєв поскаржився на сильний головний біль та біль в очах.

Про це інформує громадське об’єднання “Кримська солідарність” із посиланням на матір бранця Кремля Діляру Абдуллаєву, яка відвідала його в колонії в російському місті Салават.

Теймур Абдуллаєв

Вона зазначила, що синові стало важко розрізняти предмети як на близькій, так і на далекій відстані.

“Каже, що не може фокусуватися на предметах. Усе розмите та спотворене. Він носить окуляри, але й у них і без них сильні болі в очах”, – розповіла Абдуллаєва.

Жінка зажадала в начальника медслужби в колонії обстежити сина, зробити дослідження крові та привести до Теймура офтальмолога. Утім, тюремний лікар зробив кримському татарину лише флюорографію, виміряв тиск, послухав серце та легені.

Список Гафарова-Ширінга: як Росія вбиває політв’язнів у Криму

Повідомляється, що інший син Діляри Абдуллаєвої, Узеїр, теж має проблеми зі здоров’ям. Він поскаржився на постійно набряклу ногу і задишку. Але передав, що почувається краще, ніж Теймур, і що треба “більше боротися” за брата.

Нагадаємо, ісламську політичну партію “Хізб ут-Тахрір” Верховний суд РФ визнав терористичною 14 лютого 2003 року на закритому судовому засіданні. Ця релігійна організація легально діє в Україні, зокрема в тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим. Росія всупереч міжнародному гуманітарному праву використовує в Криму своє кримінальне законодавство.

Правозахисники вважають, що рішення Верховного суду РФ ухвалено необґрунтовано, з порушенням гласності та рівності сторін, оскільки в закритому процесі брала участь лише сторона обвинувачення, а саме ФСБ. Представники організації не мали змоги донести свою позицію до справи. Водночас на території більшості країн світу організація діє без обмежень на рівні національних законодавств. В Україні діяльність партії не заборонено, активісти організації займалися випуском газети, могли відкрито говорити в ЗМІ та проводити масові публічні заходи.

У лютому 2014 року Росія розгорнула протиправну військову операцію із захоплення українського Кримського півострова.

Рідних братів Узеїра та Теймура Абдуллаєвих окупаційні силовики заарештували в жовтні 2016 року разом з іще трьома кримськими татарами. Їх звинуватили в причетності до діяльності ісламської політичної партії “Хізб ут-Тахрір”.

18 червня 2019 року Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив Рустема Ісмаїлова до 14 років ув’язнення, Айдера Саледінова та Еміля Джемаденова – до 12 років. Братів Теймура та Узеїра Абдуллаєвих суд засудив до 17 та 13 років відповідно.

У грудні 2019 року Верховний суд РФ знизив усім термін ув’язнення на пів року. Пізніше їх етапували до російських колоній біля Республіки Башкортостан.

Теймура відправили до колонії №2 міста Салават. Одразу після прибуття його систематично почали відправляти до штрафного ізолятора (ШІЗО). У проміжках між перебуванням там його переводили до камери із суворими умовами утримання. Через тривале перебування в ШІЗО в політв’язня посилилися проблеми зі здоров’ям.

У липні 2023 року керівний партнер Global Rights Compliance LLP Вейн Джордаш на полях Кримської платформи заявив, що Міжнародний кримінальний суд недопрацьовує в питанні розслідування міжнародних злочинів щодо цивільних у тимчасово окупованому Криму.

Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.

Раніше посол України в Бразилії Андрій Мельник заявив, що Україна повинна негайно отримати в 10 разів більшу військову допомогу, ніж вона отримала від союзників дотепер, щоб завершити війну цього року.
 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter