Кримський політв’язень Азіз Ахтемов заявив, що надав “зізнавальні свідчення” під тиском ФСБ

Дата: 19 Липня 2022
A+ A- Підписатися

У незаконному “Верховному суді Республіки Крим” завершився допит одного з підсудних у справі про “підрив” газопроводу в селі Перевальне Азіза Ахтемова.

Про це повідомляє правозахисна організація “Кримський процес”

Брати Азіз та Асан Ахтемови

За його інформацією, Ахтемов у “суді” заявив, що свідчення, які давав на попередньому слідстві, були отримані внаслідок фізичного та психологічного тиску. Зокрема, він повідомив, що після затримання його з мішком на голові завели до підвалу та прив’язали до стільця.

Він заявив, що чув крики свого брата Асана Ахтемова, якого катували, а потім звук пострілу. Після цього Азіз Ахтемов погодився дати свідчення на відео і написати явку з повинною. Поки він вивчав на пам’ять запропонований ФСБ текст свідчень, йому періодично завдавали ударів по спині та шиї.

Азіз Ахтемов, як і його брат, на засіданні повідомив, що під час подорожі до Херсона він ні з ким стороннім не спілкувався, а напередодні й у день пошкодження газопроводу в селі Перевальному перебував удома: хворів на коронавірусну інфекцію.

На попередньому засіданні в цьому “суді” політв’язень Асан Ахтемов заявив, що співробітники ФСБ примушували його репетирувати давання свідчень, які вони підготували, та перезнімали кілька разів слідчі дії.

Нагадаємо, що 3 та 4 вересня 2021 року співробітники незаконного “управління ФСБ” в Криму провели п’ять обшуків на півострові, після яких затримали й повезли в невідомому напрямку п’ятьох кримських татар: Ельдара Одаманова, Азіза Ахтемова, Нарімана Джеляла, Шевкета Усеїнова та Асана Ахтемова. Родичі та адвокати затриманих подали заяви до різних де-факто правоохоронних органів, однак жоден з них тоді не повідомив про місце перебування зниклих.

Наріман Джелялов, брати Асан та Азіз Ахтемови

Увечері 4 вересня стало відомо, що всі затримані перебували в будівлі “ФСБ”. Згодом з’явилась інформація, що до Асана та Азіза Ахтемових застосовували тортури.

Російські силовики звинуватили Асана й Азіза Ахтемових та Нарімана Джелялова в порушені ст. 281 (“диверсія”), ст. 222.1 (“незаконні придбання, передання, збут, зберігання, перевезення або носіння вибухових речовин або вибухових пристроїв”) та ст. 226.1 (“контрабанда вибухових пристроїв”) КК РФ. Усі звинувачення мають формулювання “злочин, скоєний організованою групою осіб”.

За версією ФСБ, 23 серпня обвинувачені навмисне встановили на газопровід у селі Перевальне Сімферопольського району вибуховий пристрій, пошкодивши його. Це нібито призвело до того, що газопостачання в селі було перерване, що позначилося на роботі соціальних установ та завдало збитків у розмірі 105 тисяч рублів.

7 вересня ФСБ оприлюднила заяву, у якій звинуватила затриманих у диверсії на замовлення Головного управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони України та Меджлісу. Російські ЗМІ також поширили відео ФСБ з нібито “зізнаннями” заарештованих у Сімферополі 6 вересня кримчан Азіза й Асана Ахтемових. ГУР Міноборони України відкинуло обвинувачення ФСБ щодо начебто причетності відомства до пошкодження газопроводу в Перевальному.

Як відомо, у 2021 році Кримська правозахисна група (КПГ) зафіксувала низку фактів застосування насильства і такого, що принижує гідність людини, поводження під час затримань та утримування під вартою.

Досі Росія не розслідувала всіх задокументованих правозахисними організаціями випадків насильницьких зникнень. Винних у цьому злочині не встановлено та не притягнуто до відповідальності. Наразі безвісти зниклими вважаються 15 громадян України. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter