Кримський політв’язень Арсен Абхаїров пробув у в’язниці більше за призначений строк через помилку у роз’ясненні суду

Дата: 07 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Кримський політв’язень, фігурант “красногвардійської групи”Хізб ут-Тахрір” Арсен Абхаїров пробув у в’язниці №2 Єнісейська Красноярського краю РФ на 2,5 місяці більше за призначений строк через помилку в роз’ясненні суду.

Про це “Кримській солідарності” повідомив адвокат Едем Семедляєв.

Арсен Абхаїров. Джерело: “Кримська солідарність”

Вирок бранцю Кремля ухвалював Південний окружний військовий суд. У судовому роз’ясненні вказано, що чоловік перебуватиме у в’язниці з 30 листопада, а не з 3 листопада. Через це між в’язницею та судом виникли різночитання, йдеться в повідомленні.

У січні 2024 року Абхаїрова етапували з єнісейської в’язниці до колонії в Республіці Бурятія. Він домагався того, щоб суд роз’яснив йому строк перебування у в’язниці та виправив помилки з вересня 2023 року.

Також суд помилився, надіславши супровідний до роз’яснення лист Артуру, а не Арсену Абхаїрову.

Суд розглянув заяву політв’язня про неправильне обчислення строку лише 5 червня 2024 року. На засіданні суддя Південного окружного військового суду В’ячеслав Корсаков задовольнив заяву політв’язня частково, виправивши дату в ухвалі та не виправивши ім’я Арсена у листі. За словами судді, він може виправляти помилки лише у процесуальних документах.

“Зайві два з половиною місяці Арсен провів у суворіших умовах тримання, отримував менше передач, у нього було менше побачень і дзвінків додому”, – зазначив Семедляєв.

Адвокат заявив, що його підзахисний подаватиме адміністративний позов. Кому він буде адресований, Семедляєв і його підзахисний не вирішили – або до Федеральної служби виконання покарань РФ, яка попри різночитання з судом все одно не переводила Абхаїрова з в’язниці до колонії, або до Південного окружного військового суду, уточнили в “Кримській солідарності”.

Нагадаємо, що фігурантів “красногвардійської групи “Хізб ут-Тахрір” затримали 14 лютого 2019 року. У листопаді 2020-го Південний окружний військовий суд засудив Рустема Емірусеїнова до 17 років позбавлення волі, Ескендера Абдулганієва – до 12 років і Арсена Абхаїрова – до 13. 

Перші два роки з урахуванням строку тримання в СІЗО Абхаїров мав провести у в’язниці. Проте його строк у СІЗО в тюремний не зарахували. 

Згодом чоловіка етапували до в’язниці №2 Єнісейська Красноярського краю (РФ).

Раніше ZMINA повідомляла про те, що у Криму “апеляційний суд” відмовився зарахувати строк попереднього ув’язнення в строк покарання Арсена Абхаїрова.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter