Кримському політв’язню Сулейманову терміново потрібна операція із заміни серцевого клапана – дружина

Дата: 20 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Стан громадянського журналіста та політв’язня Амета Сулейманова, засудженого РФ до 12 років ув’язнення, значно погіршився після вироку та етапу до російської в’язниці “Владимирський централ”. Йому терміново потрібна операція із заміни серцевого клапана.

Про це повідомляє громадянське об’єднання “Кримська солідарність” із посиланням на його дружину Лілю Люманову.

Амет Сулейманов

Вона нагадала, ще до вироку, коли Сулейманов перебував під домашнім арештом, він намагався стати на чергу на операцію до державної лікарні. Однак замінити клапан так і не вдалося.

У в’язниці Люманова змогла поговорити з начальницею медичної служби про те, чи робитимуть її чоловіку операцію. Як зазначається, медики нібито надіслали запит на операцію до кардіохірургічного центру в Москві, але офіційного підтвердження цьому немає.

“Якщо операцію не зробити зараз, навантаження піде на другий серцевий клапан і замінювати потрібно буде вже не один, а два”, – наголосила Ліля Люманова.

У травні цього року в Сулейманова стався гіпертонічний криз. Через високий тиск чоловіка турбують постійні кровотечі з носа, часто паморочиться в голові, є задишка. Хронічні проблеми із серцем вплинули й на судини.

“Якісь препарати йому дають, а якісь ні. Ось ті, які не дають, прибирають до “баульного”. Так називається склад його речей… Який би я препарат не захотіла йому відправити, доки начмед не дасть дозволу на нього, він його не отримає… Я казала, що Амету потрібна довічна біцилінотерапія і – такі рекомендації давав наш ревматолог ще до висновку Амета. За словами начальниці медсанчастини, його оглянув тюремний ревматолог та заявив, що ця терапія йому не потрібна”,  – сказала Люманова.

Нагадаємо, що окупанти призначили Амета Сулейманова фігурантом третьої бахчисарайської справи “Хізб ут-Тахрір” після захоплення Криму.

Під час судового розгляду справи Сулейманова спочатку вивозили до Південного окружного військового суду в російському Ростові-на-Дону на слухання, але пізніше дозволили виступати через відеозв’язок. Проте навіть у таких умовах підсудний важко переносив судові засідання, і їх доводилося переривати, щоб він міг відвідати лікаря.

5 квітня 2023 року вирок кримському татарину набув чинності – 12 років колонії суворого режиму. Російські силовики забрали Амета з дому для відбування покарання. Рідні переконані, що перебування чоловіка за ґратами може стати для нього смертельним.

У СІЗО здоров’я політв’язня продовжувало погіршуватися. Серцева недуга Сулейманова входить до урядового переліку захворювань, наявність яких перешкоджає утриманню під вартою, проте це не аргумент для окупантів.

У березні 2024 року Фрунзенський райсуд міста Владимир відмовив у звільненні  Сулейманова з в’язниці попри те, що в його медичних документах є відомості про хвороби, з якими людина не має бути ув’язнена. Політв’язень разом з юристами подав апеляційну скаргу на рішення суду.

Російський правозахисний центр “Меморіал” визнав політв’язнем Амета Сулейманова.

Більше про справу Амета Сулейманова читайте в матеріалі ZMINA:

“Не вміє і не хоче казати неправду”: близькі журналіста й політв’язня Амета Сулейманова розповіли, як в’язниця вбиває його здоров’я

Напередодні ZMINA повідомляла, що в російській колонії медикиня Лідія Морозова позбавила доступу до необхідних ліків кримську журналістку та правозахисницю Ірину Данилович. 

Раніше ZMINA повідомляла про те, що російські окупанти вдають, нібито лікують Ірину Данилович, хоча насправді лише оформлюють папери, щоб звітувати перед правозахисниками та медіа.

У жовтні 2023 року правозахисники оприлюднили прізвища 22 представників окупаційної влади, які відмовляють у лікуванні кримським політв’язням. Серед цих фігурантів чорного списку є ті, чия бездіяльність призвела до загибелі бранців Кремля Джеміля Гафарова та Костянтина Ширінга. Кримські правозахисники закликають країни вводити жорсткі санкції проти порушників прав людини на тимчасово окупованих територіях.

У липні 2023 року керівний партнер Global Rights Compliance LLP Вейн Джордаш на полях Кримської платформи заявив, що Міжнародний кримінальний суд недопрацьовує в питанні розслідування міжнародних злочинів щодо цивільних у тимчасово окупованому Криму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter