Кримського політв’язня Ескендера Абдулганієва перемістили до колонії в Кемерові

Дата: 11 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Кримського політв’язня Ескендера Абдулганієва, незаконного засудженого до 12 років позбавлення волі, перевели з виправної колонії №41 у Югрі Кемеровської області до колонії №29 у Кемерові (РФ).

Про це “Кримській солідарності” повідомила його мати Еміне Абдулганієва.

Ескендер Абдулганієв. Джерело: “Кримська солідарність”

У колонії №41 чоловіку регулярно продовжували перебування в ШІЗО, оскільки, за висновками комісії на чолі з тимчасовим виконувачем обов’язків начальника колонії Дмитром Жиляковим та його заступником Андрієм Сидоровим, Абдулганієв є “злісним порушником, схильним до постійних порушень”.

Кримський татарин провів у ШІЗО п’ять місяців – з 14 лютого до 21 червня з перервою в п’ять днів, коли він перебував у приміщенні камерного типу. Політв’язень описував умови утримання там як незадовільні й просив в адміністрації контакти уповноваженого з прав людини в Кемеровській області та представника Громадської наглядової комісії, а також хотів зустрітися з імамом. Проте ці прохання проігнорували.

Після цього Ескендера відвезли із 41-ї колонії. Мати бранця Кремля переконана, що його перевели до колонії в Кемерово через те, що той не взяв російського громадянства. Вона вважає, що через це він постійно сидів у ШІЗО.

9 липня родина отримала листа від Абдулганієва, де він повідомив, що його перевели до колонії №29. Чоловік розповів, що умови там суворіші, ніж у попередній установі, такі як у в’язниці у Владимирі, де він сидів до цього.

“Він перебуває під відеоспостереженням, не в таборі, а сам, у камері. О п’ятій ранку їм підіймають ліжко, забирають матрац, і цілий день, до відбою о 10-й вечора, мій син стоїть. Прогулянка – година в кімнаті для прогулянок, де через вузький проміжок у даху пробивається сонячне світло. Я так розумію, що умови гірші, ніж у ШІЗО в 41-й колонії”, – розповіла Еміне.

Нагадаємо, учасників “червоногвардійської групи “Хізб ут-Тахрір” затримали 14 лютого 2019 року. 3 листопада 2020 року Південний окружний військовий суд засудив Рустема Емірусеїнова до 17 років позбавлення волі, Ескендера Абдулганієва – до 12 років та Арсена Абхаїрова – до 13. Рішення ухвалила судова колегія в складі Романа Пліски, Ігоря Костіна та Євгена Звягіна.

Учасників “червоногвардійської групи” звинуватили в належності до забороненої в Росії, але легальної в Україні, зокрема в тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим, політичної ісламської партії “Хізб ут-Тахрір”. Своїм рішенням Верховний суд РФ 2003 року вніс цю організацію до списку терористичних. З початку тимчасової окупації Росія всупереч міжнародному праву використовує своє кримінальне законодавство на українському Кримському півострові.

1 листопада 2021 року апеляційний військовий суд підмосковної Власихи ухвалив вирок Південного окружного військового суду.

У листопаді минулого року Абдулганієву відмовили в переведенні з володимирської в’язниці до колонії. У заліку строку, який кримський татарин провів у в’язниці, та негайному переведенні до колонії відмовив Червоногвардійський “райсуд” Криму. Всього у в’язниці політв’язень перебував понад три роки.

За словами адвокатів, адміністрація в’язниці не дозволяла Ескендеру бачитися з рідними. Також його обмежили в правах на прогулянку, отримання передач та фінансової допомоги від родичів, а також у праві на телефонні дзвінки.

Юристка Ліля Гемеджі заявляла, що на Ескендера Абдулганієва чинили тиск.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що російські тюремники відмовлялися повідомили рідним, до якої колонії етапували бранця Кремля, громадянського журналіста, кримськотатарського активіста Ремзі Бекірова з в’язниці №2 Єнісейська Красноярського краю (РФ). Але згодом стало відомо, що бранця Кремля доправили до виправної колонії №5 у місті Коряжма Архангельської області.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter