Кримська журналістка Лутфіє Зудієва оскаржила в російському касаційному суді штрафи за “зловживання свободою ЗМІ”

Дата: 10 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Російський суд узяв до розгляду касаційну скаргу кримської правозахисниці й журналістки Лутфіє Зудієвої, яку в окупованому Криму оштрафували за “зловживання свободою масової інформації”.

Про це вона повідомила на своїй сторінці у фейсбуку.

Лутфіє Зудієва. Фото із соцмереж

Відповідь про те, що касаційна скарга в її справі взята до розгляду 21 червня 2024 року в 4-му касаційному суді загальної юрисдикції в Краснодарі, правозахисниця  отримала поштою.

Два адміністративні протоколи за декілька публікацій у фейсбуку співробітники кримського “Центру з протидії екстремізму” (ЦПЕ) склали на правозахисницю в лютому 2024 року. Зокрема, у дописах Зудієвої йшлося про позбавлення кримських адвокатів ліцензії зі згадкою схожої практики в Білорусі та про вирок журналісту Владиславу Єсипенку. У публікаціях журналістка згадала білоруську та українську редакцію “Радіо Свобода” без маркування “іноземний агент”, як того вимагають окупанти згідно з російським законодавством.

Уже 20 березня Київський “райсуд” окупованого Сімферополя оштрафував її на 2,5 тисячі рублів за “зловживання свободою масової інформації”.

9 квітня “суддя Верховного суду” Криму Єкатерина Тимошенко залишила чинним це рішення. 

Адвокат кримськотатарської активістки Еміль Курбедінов з таким рішенням не погодився та заявив, що оскаржуватиме його в касаційному порядку. Він підкреслив, що в справі Зудієвої є також велика кількість порушень міжнародного права: від свободи слова до незаконності збору речових доказів. 

Крім того, навіть адміністративний кодекс РФ чітко вказує, що МВС не уповноважене складати протоколи, а зробити це може лише відповідний орган з нагляду у сфері телекомунікацій – Роскомнагляд, уточнив правозахисник.

Адвокат укотре наголосив, що ця справа абсолютно надумана, спрямована саме на переслідування Зудієвої як громадянської журналістки та правозахисниці, щоб заглушити будь-які джерела правдивої інформації з півострова. 

Сама Зудієва тоді також заявила, що у співробітників ЦПЕ є особиста зацікавленість у припиненні роботи незалежних журналістів, зокрема її діяльності. Вона нагадала, що публікації, про які згадується в справі, зроблено давно (одна – два роки тому, інша – у лютому 2022 року) і лише зараз вони зацікавили окупантів.

За словами журналістки, “суд” ухвалив рішення без її участі та не розглянув її письмових заперечень в адміністративній справі.

Вона вважає, що не є суб’єктом правопорушення і як фізична особа не зобов’язана була виконувати ці вимоги, а так званий “начальник” незаконного “центру протидії екстремізму” в тимчасово окупованому Криму Руслан Шамбазов фактично прирівняв її особисту сторінку у фейсбуці до зареєстрованого ЗМІ.

Правозахисниця заявила, що притягти до адміністративної відповідальності за частиною 2.1 ст. 13.15 КпАП РФ – “зловживання свободою масової інформації” – можна виключно або редакцію ЗМІ, або засновника ЗМІ, а також головного редактора чи іншу посадову особу.

До касаційного “суду” захист Зудієвої надіслав ще дві скарги: на штраф у 12 тисяч рублів, який їй присудили за присутність на судовому засіданні в кримінальній справі політв’язнів Нарімана Джеляла та братів Ахтемових, а також на штраф у 2 тисячі рублів – за публікації у фейсбуці в справі “білогірської групи” щодо фігурантів Енвера й Різи Омерова та Айдера Джаппарова.

Нагадаємо, що Лутфіє Зудієва – кримськотатарська активістка ГО “Кримська солідарність”, журналістка видання “Грати”, правозахисниця. Вона висвітлює судові процеси та порушення прав людини в окупованому Криму. 

Вперше російські силовики затримали Зудієву 2019 року за нібито поширення в соцмережі “екстремістської символіки”. За це вона сплатила штраф у 2 тисячі російських рублів  До 2014 року Зудієва керувала дитячим центром. Вона вимушено взялася за правозахист після окупації Криму.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що Зудієвій 7 травня 2024 року представники окупаційної влади Криму вручили чергове “застереження” про неприпустимість проведення мітингів. Документ був написаний у загальній формі та не мав вихідних даних. 

Як пояснила Зудієва, через вручення такого “документа” практикується цензура, заборона висловлення думки, атака на незалежну адвокатуру, правозахисні організації в окупованому Криму. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter