Кримська журналістка Ірина Данилович заявила про тиск у Сімферопольському СІЗО – “Крим SOS”

Дата: 22 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Громадянська журналістика Ірина Данилович розповіла про посилення тиску в Сімферопольському СІЗО.

Про це заявила правозахисна організація “Крим SOS“, яка отримала листа Данилович з анонімних джерел. 

У листі журналістка розповіла про відчутне посилення тиску та про те, що співробітники СІЗО незаконно забрали її особисті речі, серед яких вірші та замітки.

З листа Ірини Данилович можна припустити, що в СІЗО активістка може зазнавати порушень багатьох прав людини – права на повагу до приватного життя, права на свободу вираження поглядів, права на найвищий досяжний рівень фізичного і психічного здоров’я”, – прокоментував аналітик “Крим SOS” Євген Ярошенко.

Лист Ірини Данилович 

11.11 мені принесли цей папірець за результатом мого звернення до прокуратури з приводу вилучених ліків (текст я минулого разу подала). В обід – позаплановий обшук. Забрали лише мій зошит, де було! Запис, який я готувала до “останнього слова”: три вірші та кілька нотаток, які хотілося зберегти в пам’яті. Змусили писати пояснювальну. Мотивували тим, що за ПВР не можна зберігати записки, які не належать до кримінальної справи.

Ось текст пояснювальної:

Відповідно до ФЗ 103 ст. 17 п. 6 (від 15.07.1995) підозрюваним та обвинуваченим дозволено мати при собі записи, що стосуються реалізації своїх прав та законних інтересів, за винятком тих записів, які можуть бути використані з протиправною метою.

Відповідно до № 15 ст. 17 ФЗ №103 від 15.07.1995 п/о мають право займатися самоосвітою.

У моїх особистих записах не міститься інформації, яка може бути використана з протиправною метою, та інформації, що містить держтаємницю. Цитати з книг та вірші, записані мною з метою самоосвіти. Мої особисті переживання та нотатки, які стосуються кримінальної справи, – з метою збереження психологічної рівноваги та пам’яті.

Вилучення зошита порушує мої права, гарантовані ст. 17 п. 6 та п. 5 ФЗ №103 від 15.07.1995.

Тепер мені закрили “дорогу” до чоловічого корпусу. Починається пресинг. Минулого разу мене “сховали” на ІТТ, бо була комісія велика: про це всі тут говорять. До яких ще методів вони вдадуться, щоб змусити мене мовчати, – не знаю. Треба про це говорити, щоб було важче їм.

Батьки нехай не переживають: я у своєму звичному стані. Все добре. Нехай подзвонять поки що Б-ну. Нехай скажуть йому, що нашу камеру “заморозили” через моє звернення до прокуратури та постійні претензії з мого боку з приводу хамства в мій бік. Б-н все зрозуміє та вживе заходів.

Коряво написала, сподіваюся розберетеся.
Обіймаю всіх!
Дякую, що ви є! 

Нагадаємо, співробітники ФСБ викрали Ірину Данилович 29 квітня і до 7 травня утримували в підвалі ФСБ без жодного статусу та адвокатської допомоги. Її допитували на поліграфі, чинили психологічний тиск: обіцяли вивезти в ліс, до Маріуполя і годували один раз на день. 

Ірина Данилович

Згодом у сумці Данилович, яку в неї вилучили, “знайшли” вибухівку. 7 травня так званий “Київський райсуд” Сімферополя обрав їй запобіжний захід у вигляді взяття під варту строком на два місяці.

Наприкінці липня журналістка змогла передати, що в Сімферопольському СІЗО на неї продовжують чинити тиск співробітники ФСБ. Зокрема, їй завдали тілесних ушкоджень під час етапування до суду.

5 липня “суддя” Ольга Кузнєцова продовжила термін утримання журналістки під вартою на два місяці, проігнорувавши те, що затримання Данилович відбулося на тиждень раніше за офіційно оформлені документи. 

Журналістці загрожує до восьми років позбавлення волі та до 100 тисяч російських рублів штрафу.

Кримінальну справу Ірини Данилович розглядає “суддя” незаконного формування, що називає себе “Феодосійським міським судом”.

Як відомо, на засіданні 7 листопада сторона захисту заявила клопотання про виклик до “суду” для допиту як свідків 16 осіб, зокрема співробітників ФСБ, що були причетні до викрадення журналістки, її незаконного утримання протягом тижня в підвалі ФСБ та фальсифікації кримінальної справи. Незаконне формування відмовило у всіх клопотаннях, окрім виклику одного свідка захисту – Сулеймана Кадирова, який не володіє інформацією по суті обвинувачення, а може дати лише характеризувальні свідчення.

У правозахисній організації Front Line Defenders вказали на тиск, що чинився на журналістку через її діяльність. Так, у грудні 2021 року в телеграм-каналі “Лис і ворона” з’явилася серія дискредитаційних публікацій, де Данилович таврували як “іноземну агентку”.

Напередодні спеціальний представник ООН з прав правозахисників висловив у комунікації з російським урядом занепокоєння з приводу ймовірного насильницького зникнення кримської громадянської журналістки та правозахисниці Ірини Данилович, неналежного поводження з нею, порушення кримінальної справи, обшуку помешкання, заволодіння її електронними пристроями та таврування як “іноземної агентки”. 

9 травня низка правозахисних організацій, зокрема “Репортери без кордонів“, закликали Росію негайно звільнити Данилович.

На початку липня незаконний “Київський райсуд Сімферополя” продовжив журналістці та правозахисниці запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 6 вересня. На судове засідання вільних слухачів і журналістів не пустили.

Наприкінці того ж місяця Ірина Данилович заявила про побиття та тиск із боку співробітників ФСБ РФ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter