Кримчан просять надсилати фото автомобілів, які пересуваються із символом “Z”

Дата: 08 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Кримськотатарський ресурсний центр (КРЦ) просить кримчан надсилати фотодокази автомобілів з символом “Z” в тимчасово окупованому Криму.

Про це йдеться на фейсбук-сторінці центру. 

“Z” — це символ російського вторгнення в Україну у 2022 році. Саме під цим знаком російська армія вчиняє численні злочини проти людяності: масові вбивства мирних людей, геноцид українського народу, знущання над жінками, вбивства і викрадення дітей та інші воєнні злочини”, — йдеться у повідомленні кримськотатарської організації. В організації наголошують, що, наклеюючи цей символ, власники автотранспорту підтримують фашизм. 

Автори ініціативи закликають прихильників російського нацизму в Криму відмовитися від цієї практики. Вони роз’яснюють, що за пропаганду російського неонацистського тоталітарного режиму порушники можуть понести суворе покарання відповідно до законодавства України, а наприклад, у Німеччині таким загрожує позбавлення волі на строк до трьох років.

Фото із зафіксованим злочином громадян України на півострові просять надсилати у Signal та Telegram за номером телефону 

+38 067 343 74 54

КРЦ гарантує анонімність при передачі цих даних. 
 
Нагадаємо, 14 квітня Верховна Рада ухвалила закон №7214, яким Росію визнали державою-терористом та заборонили символіку, яку використовують збройні сили РФ у війні проти України. Політичний режим Росії проголошено нацистським. 
 
З 24 лютого до 5 травня Управління Верховного комісара ООН з прав людини зафіксувало 6 802 випадки загибелі або поранення цивільних у контексті збройного нападу Росії на Україну. З цієї кількості – 3 309 загиблих, серед яких 234 дитини, 3493 поранених, з них 330 дітей. В ООН наголошують, що реальні втрати набагато вищі.
 
Повномасштабне вторгнення Росії в Україну змусило понад 5 мільйонів людей утекти за кордон. Згідно з останньою оцінкою Міжнародної організації з міграції ООН (МОМ), ще 7,7 мільйона громадян України вважаються внутрішньо переміщеними особами, тобто вони залишилися в країні, але були змушені виїхати з власного будинку.
 
Нагадаємо, за даними Уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової, влада РФ депортувала щонайменше 400 тисяч українців. Російські посадовці називають депортацію “евакуацією” та говорять про 600 тисяч переміщених громадян України. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter