Крим.Реалії виповнилося 10 років. За роки окупації Криму 70 його журналістів зазнали тиску та переслідувань

Дата: 25 Березня 2024
A+ A- Підписатися

25 березня 2024 року проєкту української служби Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода Крим.Реалії виповнюється 10 років.

Про це повідомляє Крим.Реалії.

Кримський проєкт Радіо Свобода створили в перші тижні окупації Російською Федерацією Кримського півострова, у березні 2014 року.

За 10 років три сайти проєкту – російською мовою Крым.Реалии, українською мовою Крим.Реалії та кримськотатарською мовою Qırım.Aqiqat відвідали майже 230 мільйонів читачів. Ютуб-канал проєкту зараз налічує близько 440 тисяч підписників.

За час існування ютуб-каналу відео, опубліковане на ньому, дивилися понад 247 млн разів та майже 14 млн годин.

На ютуб також транслює свої програми Радіо Крим.Реалії. Крім того, радіопрограми Крим.Реалії виходять в ефірі громадського мовника – Українського радіо.

У ЗМІ нагадують, що кримська команда Радіо Свобода також готує щотижневу телевізійну програму “Крим.Реалії” з унікальним контентом – українською мовою для загальнонаціональних і регіональних телеканалів України та російською мовою для міжнародного супутникового телеканалу “Настоящее время”.

Російська влада кілька разів намагалася заблокувати роботу сайтів Крим.Реалії, глушити сигнал Радіо Крим Реалії та постійно перешкоджала роботі журналістів Крим.Реалії.

З початку широкомасштабного вторгнення в Україну в лютому 2022 року Росія заблокувала сайти Крим.Реалії на території РФ та окупованих нею регіонів України й захопила радіопередавач у Херсонській області, який ретранслював програми Радіо Крим.Реалії на територію майже всього Кримського півострова.

За 10 років понад 70 журналістів Крим.Реалії зазнали тиску чи переслідування з боку окупаційних спецслужб, більшість із них була змушена покинути окупований Росією півострів.

Незаконний “суд” у Криму засудив оглядача Крим.Реалії Миколу Семену до двох з половиною років умовно із забороною на три роки вести публічну, зокрема журналістську, діяльність.

У лютому 2021 року російські спецслужби заарештували, звинуватили в зберіганні боєприпасів та засудили до шести років ув’язнення фрилансера Крим.Реалії Владислава Єсипенка.

Також окупаційна влада арештувала понад десяток блогерів і громадянських журналістів, які передавали інформацію Крим.Реалії. Вона засудила їх за звинуваченням у тероризмі й екстремізмі.

У межах відзначення 10-річчя Крим.Реалії в Києві 26 березня відкриється фотовиставка “10 років окупації і спротиву Криму у фотографіях журналістів Крим.Реалії” та відбудеться публічна дискусія “Крим: візії майбутнього 2.0”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter