Кримський адвокат Курбедінов їде на церемонію міжнародної правозахисної премії як фіналіст

Дата: 19 Травня 2017
A+ A- Підписатися

Кримський адвокат Еміль Курбедінов отримав запрошення на церемонію вручення “Премії Front Line Defenders для правозахисників у небезпеці 2017”.

Про це Крим.Реалії повідомив Ерін Килбрайд, представник організації Front Line Defenders.

Щорічна премія вручається, щоб заохотити правозахисників, які, ризикуючи власним життям, зробили значний внесок у захист і просування прав своїх спільнот.

Члени журі обрали 5 фіналістів з числа 142 номінантів з 56 країн; у фінал потрапили правозахисники України, Нікарагуа, В’єтнаму, Південної Африки і Кувейту.

“Ці правозахисники виявили тверду волю, вони не відступають перед загрозою та небезпекою для життя”, – сказав Ендрю Андерсон, виконавчий директор організації.

За його словами, фіналісти премії за 2017 рік, та їхні близькі піддавалися нападам і правовому переслідуванню, стикалися з наклепом, залякуваннями і погрозами вбивством, сиділи в тюрмах.

Організація Front Line Defenders випустила ознайомлювальний ролик про діяльність Еміля Курбедінова.

“Таких правозахисних адвокатів, як Еміль Курбедінов, дуже мало! Еміль – той чоловік, який в будь-яку важку хвилину готовий надати юридичну консультацію з будь-яких питань, він не зважає на соціальний статус людей, не боїться брати небезпечні політичні справи, тим самим наражаючи себе на небезпеку. Ті, хто добре знайомі з діяльністю Еміля, знають, що він заслужив такого високого визнання”, – зазначив у коментарі Крим.Реалії активіст громадського об’єднання “Кримська солідарність” Енвер Шерфієв.

З моменту окупації Криму Російською Федерацією Еміль Курбедінов захищає представників переслідуваної меншості кримських татар, активістів громадянського суспільства та журналістів. Він також реагує на екстрені виклики та документує порушення прав людини в ході рейдів та обшуків вдома в активістів.

У січні 2017 року одягнений у маску співробітник Центру з протидії екстремізму в Криму викрав Еміля і відвіз його в управління російської федеральної служби безпеки (ФСБ) на допит. Районний суд визнав його винним у “пропаганді екстремістських організацій” та засудив до десяти днів ув’язнення.

Лауреат премії Front Line Defenders для правозахисників в небезпеці 2017 стане відомий в ході урочистої церемонії в мерії Дубліна в п’ятницю, 26 травня о 8 ранку.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter