Компанія Deutsche Welle звільнила журналістку Маргариту Захарчук під час декретної відпустки: коментар юриста

Дата: 25 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Німецька компанія Deutsche Welle (DW) звільнила журналістку Маргариту Захарчук під час відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

Про це вона повідомила на своїй сторінці у фейсбуку, а також розповіла “Детектору медіа”.

Маргарита Захарчук. Джерело: фейсбук-сторінка журналістки

Захарчук координувала проєкти DW Akademie, які, зокрема, стосуються освіти для медійників. Нещодавно вона розпочала проєкт для літніх людей з розвитку медіаграмотності, який триватиме до 2026 року.

Журналістка уточнила, що повідомлення про неочікуване звільнення надійшло “в найбільш вразливий період, за місяць перед пологами, і спричинило неабиякий стрес”.

“Після шести років сумлінної праці отримати “Дойче Велле” наразі не має необхідності в залученні додаткових штатних одиниць”, замість якихось коментарів – сухе повідомлення про необхідність здати робочу техніку, викликало біль, тривогу і врешті нерозуміння, як таке може трапитися в цивілізованому суспільстві”, – написала вона.

У коментарі “Детектору медіа” Захарчук розповіла, що про звільнення їй повідомили 1 квітня, обґрунтувавши своє рішення скороченням штату. Після цього вона зв’язалася зі своїм адвокатом.

“Вона запропонувала такі шляхи: або мене звільняють, і я маю місяць для оскарження їхнього рішення, або є судова практика, згідно з якою роботодавцю дають три місяці, щоб знайти для мене нову посаду на своєму підприємстві чи іншому. Окрім цього, вони мають виплатити кошти за ці три місяці пошуків”, – сказала вона.

За її інформацією, у DW запевнили, що й надалі виконуватимуть свої обов’язки роботодавця, а саме виступатимуть фінансовим агентом для Фонду соціального страхування, який виплачував журналістці лікарняний, за умови, якщо його продовжать.

Згодом захист журналістки надіслав компанії досудове попередження.

Захарчук пояснила, що їй виплатили тримісячну компенсацію, проте так і не працевлаштували, лише запропонували передати дані журналістки до територіальної служби зайнятості.

За словами журналістки, вона готує позов, який найближчим часом планує подати до суду в Києві.

Зі свого боку у відповіді очільниці пресслужби DW Карли Хагеманн на запит “Детектора медіа” щодо причин та обставин звільнення Маргарити Захарчук пояснюється, що українську журналістку звільнили, оскільки вона мала контракт на співпрацю в проєкті, термін виробництва якого сплив 31 березня цього року.

“Пані Захарчук працювала в DW Akademie як асистентка, маючи контракт із фіксованими термінами, у проєкті, термін виробництва якого сплив 31 березня 2023 року. Фінансування даного проєкту та, зокрема, її роботи закінчилось у цей день. Компанія Deutsche Welle як працедавець повністю виконала всі свої зобов’язання, які передбачені українським трудовим законодавством, починаючи від старту проєкту і до 31 березня 2023-го. Зокрема, пані Захарчук отримала належну компенсацію. Також DW запропонувала їй допомогу в пошуку нових можливостей для працевлаштування, від чого пані Захарчук відмовилась. З того часу, як вона виїхала з України, DW була з нею на зв’язку й прозоро надавала всю інформацію”, – цитує “Детектор медіа” відповідь Хагеманн.

Пізніше Захарчук у коментарі “Детектору медіа” звинуватила DW у маніпуляції. Журналістка пояснила, що вела один із грантових проєктів DW Akademie — JTA. За словами журналістки, він стартував 2020 року й триватиме до 2026-го. Передбачено два гранти для фінансування проєкту: перший надавався від початку і закінчився 2022 року, другий розпочався в поточному році й триватиме до 2026 року.

“DW Akademie — некомерційна організація, яка залежить від зовнішнього фінансування. Вона отримує гранти під проєкти, які мають певний строк реалізації. Це внутрішня кухня відділу кадрів, яку бюджетну лінію прописати в контракті кожного працівника, тобто з якого гранту буде оплата праці”, — сказала Захарчук.

Вона уточнила, що працювала також над проєктами з інших бюджетних ліній, навіть тих, фінансування яких почнеться в майбутньому. Серед них, наприклад, запропонований Захарчук проєкт з медіаграмотності для літніх людей.

“Минулого року займалася вивченням ландшафту та пошуком партнерів, приймала участь в підготовці критеріїв ефективності цього проєкту, але фінансування цього проєкту почалося тільки в цьому році і триватиме до 2026 року щонайменше”, — розповіла медійниця.

За її інформацією, попередні роки в трудових договорах з нею були вказані різні строкові проєкти, але кожного разу договір поновлювався.

“Тобто нічого не змінилося, крім того, що цього разу я вийшла у відпустку у зв’язку з пологами та доглядом за дитиною, що накладає додаткові зобов’язання на роботодавця. В будь-якому разі, проєкти DW Akademie продовжуються. Про свою вагітність я повідомила завчасно. І це задача роботодавця — організувати робочі процеси так, щоб зберегти за мною робоче місце”, — сказала Захарчук.

У коментарі Центру прав людини ZMINA юрист ГО “Платформа прав людини” Євген Воробйов так роз’яснив ситуацію. Відповідно до статті 23 Кодексу законів про працю України (далі – КЗПП), строковий трудовий договір укладається у випадках, коли трудові відносини не можуть бути встановлені на невизначений строк з урахуванням характеру наступної роботи, або умов її виконання, або інтересів працівника та в інших випадках, передбачених законодавчими актами.

Роботодавець зобов’язаний інформувати працівників, які працюють за строковим трудовим договором, про вакансії, що відповідають їхній кваліфікації та передбачають можливість укладення безстрокового трудового договору, а також забезпечити рівні можливості таких працівників для його укладення.

Згідно з трудовим законодавством, підставою для припинення трудового договору є закінчення його строку (пункти 2 і 3 статті 23 КЗПП), крім випадків, коли трудові відносини фактично тривають і жодна зі сторін не поставила вимогу про їхнє припинення.

Тобто це не є ініціативою роботодавця чи працівника, це є окрема підстава припинення договору, отже таке звільнення може бути в період перебування у відпустці, пояснив Воробйов.

Однак існують гарантії для особи, яка опинилася в такій ситуації, коли вийшов строк трудового договору.

Стаття 184 КЗПП передбачає обов’язкове працевлаштування вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років (до шести років – частина 6 статті 179), одиноких матерів за наявності дитини віком до 14 років або дитини з інвалідністю у випадках їхнього звільнення після закінчення строкового трудового договору. На період працевлаштування за ними зберігається середня заробітна плата, але не більш ніж три місяці з дня закінчення строкового трудового договору.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter