Комітет захисту журналістів закликав Росію звільнити громадянських журналістів в окупованому Криму

Дата: 29 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Базована у Нью-Йорку міжнародна правозахисна організація “Комітет захисту журналістів” публічно засудила російський вирок громадянським журналістам у Криму Осману Арифмеметову та Рустему Шейхалієву, яких російські судді  засудили до колонії суворого режиму на 14 років.

Про це повідомляє правозахисна організація на своїй сторінці

Комітет захисту журналістів переконаний, що “цей вирок має стати тривожним сигналом” для всіх, кому небайдужа свобода преси в Росії та тимчасово окупованому нею Криму.

“Драконівські 14-річні вироки кримськотатарським журналістам Осману Арифмеметову та Рустему Шейхалієву демонструють, наскільки російська влада має намір усунути будь-які незгодні голоси в Криму”, – заявила Гульноза Саїд, координатор програм Комітету захисту журналістів у Європі та Центральній Азії.

Правозахисники закликали окупаційну владу негайно звільнити Арифмеметова, Шейхалієва та всіх інших ув’язнених представників преси.

За даними НСЖУ та українських правозахисних організацій, окупаційна влада в тимчасово окупованому Криму переслідує за кримінальним законодавством 15 журналістів, 12 з них – громадянські журналісти, зокрема громадського об’єднання “Кримська солідарність”.

Нагадаємо, 27 березня 2019 року російські силовики обшукали в Криму будинки кримськотатарських активістів, зокрема активістів громадського об’єднання “Кримська солідарність”. Серед них був і громадянський журналіст Руслан Сулейманов. Усього тоді під час спецоперації затримали 24 активісти за звинуваченням в участі в легальній в Україні та забороненій у Росії організації “Хізб ут-Тахрір”.

24 листопада 2022 року головуючий суддя Південного окружного військового суду в Ростові-на-Дону В’ячеслав Корсаков у складі суддів Дениса Галкіна та Ігоря Шендрикова визнали підсудних винними у терористичній діяльності та спробі захоплення влади. Активістів Енвера Аметова та Яшара Муєдінова засудили до 13 років колонії суворого режиму, а громадянських журналістів Руслана Сулейманова, Рустема Шейхалієва та Османа Арифмеметова – до 14 років. 4 роки терміну політв’язні проведуть у в’язниці, а потім ще 1 рік будуть обмежені у свободі пересування. Підсудні винними себе не визнали і вважають своє переслідування політичним.

Правозахисний центр “Меморіал” визнав політв’язнями 24 кримськотатарських активістів, затриманих російськими силовиками 27 березня 2019 року в Криму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter