Комітет Верховної Ради з питань здоров’я нації підтримав законопроєкт про цивільні партнерства

Дата: 09 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

9 серпня, у пʼятницю, Комітет Верховної Ради з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування підтримав законопроєкт №9103 про цивільні партнерства.

Про це повідомив один з ініціаторів законопроєкту, народний депутат Дмитро Гурін.

Фото: Canva

Члени комітету з питань здоров’я нації рекомендували законопроєкт до ухвалення у першому читанні.

“Автори законопроєкту постійно зіштовхуються з позицією депутатів, нібито “одностатеві сімʼї – це ненормально”. Комітет з питань здоров’я нації – це саме той комітет, у сферу діяльності якого входить оцінка “нормальності” будь-чого з погляду медичної науки.

Гомосексуальність не є хворобою чи розладом. Різні види сексуальності є частиною великої та різноманітної медичної норми, тому право на сімʼю не може залежати від сексуальної орієнтації”,зазначив нардеп у коментарі виданню “УП. Життя”.

Тим часом правозахисна громадсько організація “Точка опори ЮА” розповіла, що це вже п’ятий комітет, який підтримав законопроєкт “Про інститут реєстрованих партнерств”. Раніше за законопроєкт проголосували чотири комітети Верховної Ради: комітет молоді та спорту, комітет з питань європейської інтеграції, комітет з питань цифрової трансформації та комітет соціальної політики і захисту прав ветеранів.

Нагадаємо, що Україна порушує Європейську конвенцію з прав людини відсутністю будь-якої форми правового визнання одностатевих сімейних партнерів. Це підтверджує рішення Європейського суду з прав людини в справі “Маймулахін і Марків проти України”. Однак усунення цього порушення неможливе без легалізації в Україні шлюбів або цивільних партнерств. 

Кабінет Міністрів так і не вніс свій законопроєкт про реєстровані партнерства до кінця 2023 року, хоч і обіцяв це зробити. А законопроєкт №9103 про запровадження реєстрованого цивільного партнерства, доступного для одностатевих пар, яке б надало їм основні подружні права, досі не розглянув профільний Комітет Верховної Ради України з питань правової політики. 

За оцінками нардепки Інни Совсун, яка і подала цей законопроєкт, наразі як у профільному комітеті, так і в усій Верховній Раді, не досить голосів для його підтримки, тому ініціатори законопроєкту не поспішають виносити його на голосування, очікуючи сприятливішої ситуації.

Адвокація ухвалення цього законопроєкту стала одним з найважливіших політичних питань для українського ЛГБТ-руху. 

Читайте також: Червоне світло для євроінтеграції: як народні обранці блокують закон про цивільні партнерства

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter