Комітет Ради рекомендує надати військовим поліцейські функції

Дата: 10 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

Комітет ВРУ з питань правоохоронної діяльності рекомендує ухвалити за основу законопроєкт №3105 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів стосовно вдосконалення правових основ діяльності Національної гвардії України”.

Про це повідомили на сайті парламенту. 

Під час обговорення законопроєкту народні депутати відзначили його актуальність, а тому не тільки рекомендували ухвалити його за основу, але й запропонували зменшити термін підготовки до другого читання. 

Відомо, що законопроєктом, зокрема, пропонується надати військовослужбовцям Національної гвардії України право складати протоколи про адміністративні правопорушення, затримувати, доставляти та/або передавати органам правопорядку (які в законопроєкті називаються правоохоронними) осіб, які вчинили або лише підозрюються у вчиненні адміністративного правопорушення, проводити особистий огляд і огляд речей громадян та здійснювати інші невластиві військовим функції.

Законопроєкт також впроваджує необґрунтовано широкий діапазон адміністративних правопорушень, за скоєння яких уповноважені особи НГУ мають право складати протоколи. 

Напередодні правозахисники виступили з критикою документа й закликали парламент утриматися від його підтримання. 

Цей законопроєкт є особливо небезпечним у країні, яка є частково вільною та не має сталої демократії. Окрім того, з огляду на значну кількість поліцейських на душу населення ми вважаємо неприпустимим надавати додаткові поліцейські функції військовослужбовцям“, – стверджують автори звернення, яке підписали декілька десятків організацій. 

Нагадаємо, що задля недопущення епідемії коронавірусної інфекції в Україні Кабінет Міністрів запровадив режим надзвичайної ситуації та карантин у всій країні до 24 квітня. Кабмін також ухвалив рішення щодо обмеження пасажирських перевезень на території України, а парламент запровадив покарання за порушення карантину. Однак, як стверджують експерти, не всі рішення уряду відповідають Конституції, а деякі запропоновані урядом дії щодо посилення карантину, за їхніми словами, неможливо виконати

Із 6 квітня уряд посилив карантин по всій Україні. Водночас експерти наголошують, що заборона уряду гуляти пенсіонерам на свіжому повітрі суперечить рекомендаціям ВООЗ та МОЗ. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter