Комісія з журналістської етики знайшла в новині з “Української правди” порушення прав дітей

Дата: 30 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

Комісія з журналістської етики знайшла в матеріалі з сайту “Українська правда. Життя” порушення права дітей та недотримання стандарту балансу думок. Журналісти розповідали про школярок з Чернігівщини, які станцювали біля пам’ятника загиблим атовцям.

Про це повідомили в комісії, де виданню оголосили дружнє попередження.  

Наприкінці вересня на сайті видання вийшла новина під заголовком “Школярки з Чернігівщини “тверкали” біля пам’ятника загиблим в АТО. На це відреагувала поліція”. Журналісти розповідали про ситуацію в селищі Талалаївка, де дівчата станцювали біля пам’ятника загиблим військовим. Відео, яке вони виклали в соцмережі, обурило людей, зокрема очільника Талалаївської спілки учасників АТО Богуслава Борсука. Чоловік згодом виклав відео, на якому всі дівчата просять вибачення. 

У КЖЕ наголошують, що журналісти посилалися лише на правоохоронців та очільника спілки учасників АТО, який став ініціатором цькування дівчат у соцмережах, а тому матеріал вийшов необ’єктивним. Окремо члени комісії вказали на те, що обличчя неповнолітніх на відео, опублікованому на сайті, не були сховані. 

“Після розкриття осіб дівчат автор та редакція не надали їх батькам чи іншим законним представникам можливості пояснити вчинок дівчат, позиція батьків чи коментарі самих неповнолітніх також не були оприлюднені. Хоча редакція пояснює відсутність коментарів жанром “новини”, позиція звинуваченої сторони й дотримання балансу думок є важливим для розуміння аудиторією всіх аспектів новини”, – вказали експерти. 

Також комісія звернула увагу, що з опублікованих відео та матеріалу журналістки невідомо, чи відео з вибаченнями записали та поширили дівчата добровільно, чи їх до цього примусили.

“Існує реальна небезпека, що поширення подібного відео може провокувати самосуди чи інші прояви насильства або цькування щодо неповнолітніх”, – наголосили в комісії. 

Нагадаємо, що раніше Комісія з журналістської етики визнала порушення приватності в сюжеті 1+1 про зґвалтування в Кагарлику. Журналісти поспілкувались із постраждалою жінкою, яка не надала їм згоди на показ свого обличчя, однак сюжет телеканал показав в ефірі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter