КЖЕ: Журналісти 1+1 порушили приватність жертви поліцейського зґвалтування в Кагарлику

Дата: 01 Червня 2020
A+ A- Підписатися

Комісія журналістської етики висловила публічний осуд телеканалу “1+1”  за сюжет “Резонансна справа”, в якому розкрили персональні дані жінки, яку зґвалтували в поліцейському відділку міста Кагарлика. 

Про це йдеться в заяві на сайті Комісії журналістської етики. 

 
З проханням перевірити на дотримання Кодексу етики українського журналіста до комісії звернувся громадянин Андрій Голуб. Він висунув претензії низці медіа, зокрема ТСН.ua, РБК.Styler, “Апострофу”, “Обозревателю”, “Високому замку” та іншим, щодо оприлюднення особистих даних потерпілої в справі. Чоловіка обурило те, що в матеріалах ЗМІ розповіли про місце проживання та інші особисті дані жертви, включно з інформацією про захворювання її дитини.

Телеканал “1+1” оприлюднив сюжет 26 травня, а матеріал із заголовком “Як почувається зґвалтована поліцейськими дівчина: докладніше про жертву кагарлицьких копів” поширили, наприклад, на сторінці ТСН у фейсбуці. Згодом інформація про зґвалтовану жінку з’явилася на сайтах інших видань. 

Проаналізувавши сюжет, комісія дійшла висновку, що він містить порушення статті 3 (“Журналіст має з повагою ставитися до приватного життя людини”) та статті 18 (“Журналіст має бути особливо обережним під час висвітлення питань, пов’язаних з дітьми”) Кодексу етики українського журналіста. Ці ж статті кодексу порушили й інші ЗМІ, які поширили інформацію ТСН або давали власні матеріали, в яких розкривалися персональні дані потерпілої.

Відомо, що, згідно з Цивільним кодексом України, ім’я потерпілого чи потерпілої може бути оприлюднене лише за його / її згодою, а виняток становлять лише ті справи, в яких до особи існує суспільний інтерес.

“У даному випадку, який розглядає комісія, потерпіла такої згоди не надавала і її особа не є такою, що може викликати суспільний інтерес. Тому підстав для оприлюднення персональних даних немає. Комісія також засуджує факти збирання інформації про потерпілу в знайомих та односельчан, вважає їх неприйнятними й такими, що завдають додаткової травми потерпілій. Будь-яка характеристика (навіть негативна) потерпілої не може бути виправданням насильства з боку поліцейських”, – нагадали експерти. 

Комісія також звернула увагу, що поширення надто великої кількості подробиць про злочин є невиправданим і неетичним, оскільки такі подробиці можуть завдавати додаткової травми потерпілій та її сім’ї. Водночас неважливо, хто саме озвучує ці дані, навіть якщо це робить адвокат постраждалої.

У КЖЕ наголосили, що питання адвокатської етики й адвокатської відповідальності регулюється Законом України “Про адвокатуру”. Той факт, що адвокат висвітлює інформацію, яка йде на шкоду його підопічній, не означає, що журналісти й ЗМІ не відповідатимуть окремо за поширення такої інформації. 

Окрім публічного осуду комісія звернулася до керівництва новинної служби 1+1 з проханням надати пояснення щодо сюжету, але поки що не отримала відповіді. 

Також українські медіа закликали змістити фокус уваги з особи потерпілої на ситуацію з насильством з боку поліції, приділяти належну увагу висвітленню таких неприйнятних фактів у системі правоохоронних органів, їхньому розслідуванню та питанням реформи поліції. 

Нагадаємо, що в ніч із 23 на 24 травня 2020 року оперуповноважений Кагарлицького відділу поліції у своєму службовому кабінеті стріляв з табельної зброї над головою 26-річної жінки, яку поліцейські викликали як свідка, вдягав на неї протигаз та кайданки, а згодом декілька разів зґвалтував. Одразу після цього відділок поліції розформували, а поліцейських, підозрюваних у злочині, відправили в СІЗО.

Однак, як повідомив журналістам виконувач обов’язків очільника Кагарлицького відділення поліції Дмитро Литвин, якого призначили на цю посаду після відсторонення попереднього керівника Сергія Панасенка, установа продовжує працювати, а переатестацію всіх її співробітників проведуть протягом двох місяців.

Згодом суд арештував одного з поліцейських, яких підозрюють у зґвалтуванні жінки в Кагарлику.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter