Колишнього військового з Чехії, який воював на боці бойовиків на Донбасі, засудили до 21 року в’язниці

Дата: 04 Січня 2022
A+ A- Підписатися

Міський суд Праги засудив до 21 року позбавлення волі за тероризм громадянина Чехії Мартіна Сукупа, який воював на боці проросійських бойовиків на Донбасі. 

Про це повідомив посол України у Чехії Євген Перебийніс.

Мартін Сукуп. Фото: Policie ČR

44-річний Мартін Сукуп, як зауважують чеські медіа, служив у армії країни до звільнення 1997 року. Слідчі довели, що чоловік вирішив поїхати в Україну 2014-го та приєднався до так званої “ДНР”.  Принаймні до 2018 року він був командиром танкової роти, а також керував артилерійською батареєю.

Сукуп брав участь у боях за Краматорськ і Горлівку та активно розповідав про свою діяльність у соцмережах. 

“У нас не було жодних сумнівів, що обвинувачений покинув територію Чехії, поїхав в Україну та приєднався до відповідних структур сепаратистських угруповань”, – говорить представниця суду Сільвія Слепичкова.

Прокуратура просила для Сукупа 20 років в’язниці, однак суд ув’язнив його на рік більше, ніж того просило обвинувачення. За словами Слепичкової, на це вплинуло в основному те, що засуджений зловживав навичками, отриманими під час перебування в чеській армії, і брав участь у бойових діях набагато активніше за інших звинувачених у подібних справах.

Фото: AP Photo/Sergei Grits

Захист чоловіка відкидає звинувачення. Так, на думку адвокатки Клари Тврди, пости у соцмережах та публікації у ЗМІ не є достатніми доказами  активної участі її клієнта у бойових діях. Захист чоловіка подаватиме апеляцію. 

Судовий розгляд проходив без присутності Сукупа.

“Він мав намір почати нове життя, і йому частково вдалося створити там ( на Донбасі. – Ред.) нову сім’ю”, – зауважила адвокатка.

Відомо, що Чехія є лідеркою серед європейських країн за кількістю вироків найманцям, які воювали в Україні на боці бойовиків. Торік там правоохоронці провели масштабну операцію, в межах якої затримали щонайменше п’ятьох громадян, яких підозрюють у підтримці бойовиків на Сході. Як розповів один із затриманих, ними керували співробітники російського ГРУ, які працювали в посольстві в Празі. 

Іноземних бойовиків затримують не тільки в Чехії. Навесні 2021-го в Італії спочатку затримали 50-річного колишнього поліцейського, який воював на боці терористів, а згодом – 28-річного італійця на прізвисько Іван із міста Мессіна. Знайшли найманця завдяки аналізу міжнародних фінансових потоків та даних, наданих фейсбуком. 

Нещодавно журналісти знайшли майже два десятки фінів, які воюють на боці бойовиків на Донбасі.

Нагадаємо, українські правоохоронці кажуть, що наразі ідентифікували понад 200 іноземних бойовиків.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter