Колишній начальник донецької “Ізоляції” Денис Куликовський дав свідчення про участь у тортурах

Дата: 12 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Ексочільник донецької “Ізоляція” Денис Куликовський дав свідчення про тортури, які застосовували терористи до ув’язнених у незаконній тюрмі, зокрема катування електричним струмом.

Відео частини допиту оприлюднила Служба безпеки України.

Джерело: pixabay.com

На відео Куликовський каже, що працював “інспектором охорони” до грудня 2014 року, згодом його призначили на посаду начальника. За словами затриманого, його завданням було “витягнути правдиві свідчення”.

На допитах були присутні співробітники російської ФСБ і лікар, щоб відкачати затриманого, якщо тому стане зле, стверджує Куликовський.

Куликовський також розповів, що саме в “Ізоляції” планувалися теракти на підконтрольній Україні території, зокрема вбивство українських спецпризначенців Олександра Хараберюша та Максима Шаповала, машини яких проросійські бойовики підірвали в Маріуполі та Києві 2017 року. 

Як повідомляла ZMINA, військового злочинця, бойовика “ДНР” Куликовського затримали 9 листопада в Києві. У МВС уточнили, що слідство щодо нього триває вже протягом року, його веде Національна поліція в Донецькій області.

Про його затримання першим повідомив письменник, журналіст і колишній в’язень “Ізоляції” Станіслав Асєєв. Згодом інформацію підтвердила пресслужба СБУ.

Зловмисника затримали в межах раніше відкритого кримінального провадження за чотирма статтями Кримінального кодексу України:

  • ст. 149 (торгівля людьми);
  • ст. 258-3 (створення терористичної групи чи терористичної організації);
  • ст. 260 (створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань);
  • ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни).

“Палич” керував “Ізоляцією” орієнтовно у 2015−2018 роках. Звільнені згадують його як головного ката в’язниці, який прирікав людей на тортури, особисто катував утримуваних. За повідомленнями його жертв, в’язнів били, душили, ґвалтували, катували електричним струмом, застосовували методи психологічного впливу, такі як поховання заживо та інсценування розстрілів.

Нагадаємо, що бойовики самопроголошеної “ДНР” захопили артзавод “Ізоляція” в червні 2014 року та облаштували в’язницю. Там утримували й Асєєва, викраденого бойовиками 11 травня 2017 року. Журналіст пробув у полоні 31 місяць, із них 28 місяців – саме в “Ізоляції”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter