КНУ позбавив Лукашенка звання доктора

Дата: 07 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Вчена рада Київського національного університету імені Шевченка позбавила самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка звання почесного доктора.

Про це повідомляє “BBC Україна”. 
 
Фото: kyiv.media

Про позбавлення Лукашенка статусу почесного доктора КНУ просила керівництво вишу із серпня минулого року ініціативна група випускників та студентів. Спочатку в університеті обіцяли, що вчена рада розгляне це питання у вересні 2020-го, однак цього так і не сталось. Згодом у КНУ повідомили, що для позбавлення статусу в них немає відповідної процедури. 

За даними BBC, рішення щодо Лукашенка ухвалювали під час таємного голосування вченої ради. Перед засіданням ректор КНУ Володимир Бугров зустрічався з білоруськими активістами з Free Belarus Center та Білоруського дому в Україні.
 
“Вважаю, що Олександр Лукашенко не є гідним звання почесного доктора КНУ імені Тараса Шевченка, а його протизаконні дії суперечать цінностям нашого університету”,писав Бугров у фейсбуку після посадки літака з опозиціонером Романом Протасевичем у Мінську. 
 
Загалом Київський національний університет має понад 80 почесних докторів, однак позбавлення статусу Лукашенка стало першим подібним у його історії. 

 
Нагадаємо, що із серпня минулого року самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка вважають персоною нон ґрата в ЄС. 
 
Минулого року тисячі білорусів отримали штрафи та адміністративні арешти за участь у мітингах. Сотні людей у країні визнали політичними в’язнями, а, за даними ООН, щонайменше шестеро учасників протестних акцій зникли безвісти.
 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter