У Європарламенті назвали Лукашенка персоною нон грата і вимагають нових виборів

Дата: 17 Серпня 2020
A+ A- Підписатися

Лідери провідних партій Європарламенту і Європейська народна партія (European People's Party), Прогресивний альянс соціалістів і демократів (Progressive Alliance of Socialists and Democrats), політична група “Оновлюючи Європу” (Renew Europe), “Зелені – Європейський вільний альянс” (The Greens – European Free Alliance) та європейські консерватори й реформісти (European Conservatives and Reformists). закликали білоруську владу провести нові вибори президента і заявили, що вважають Олександра Лукашенка персоною нон грата. 

Про це йдеться в їхній заяві. 

Мітинг незгодних з офіційними результатами виборів білорусів

Лідери партій засудили, зокрема, насильство стосовно мирних демонстрантів, переслідування журналістів, вимкнення інтернету, а також закликали розслідувати “жахливі факти насильства і тортур”. 

“Ми аплодуємо білоруському народу за його мужність і рішучість і всіма силами підтримуємо його прагнення до демократичних змін і свободи. Президентські вибори 9 серпня не були ні вільними, ні справедливими, а правдоподібні звіти вказують на перемогу Світлани Тихановської. Тому ми не визнаємо Олександра Лукашенка переобраним президентом Білорусі та вважаємо його персоною нон грата в Євросоюзі”, – заявили вони. 

Також автори заяви окремо закликали Росію утриматися “від будь-яких втручань, прихованих чи відкритих дій у Білорусі після виборів”, а лідерів ЄС  – підтримати мирний перехід влади в країні та протидіяти будь-якому російському втручанню. 

Відомо, що 15 серпня, на шостий день масових протестів, Олександр Лукашенко заявив, що Росія готова надати “всебічну допомогу щодо гарантування безпеки… в разі зовнішніх військових загроз”. Уже наступного дня люди почали викладати в мережу відео, на яких нібито зафіксовано рух російської військової техніки в бік кордону. 

Нагадаємо, що вибори президента Білорусі пройшли 9 серпня. Офіційно їх виграв Олександр Лукашенко, однак опозиція стверджує, що результати білоруської ЦВК сфальсифіковано. Одразу після закінчення голосування сотні білорусів вийшли на вулицю та вимагали чесного підрахунку голосів, однак силовики почали жорстко розганяти їх.

За п’ять днів протесту в країні затримали близько 7 тис. осіб, зокрема іноземців. Згодом із СІЗО почали випускати затриманих, які розповідали про нелюдське поводження з боку силовиків, побиття, погрози зґвалтуванням тощо. Під час розгону протестів загинув один з мітингувальників. Правоохоронці стверджують, що він помер унаслідок вибуху невідомого предмета в руці, але рідні не вірять у цю версію. На підтримку їхньої думки журналісти вже показали декілька відео та фото, на яких видно, що в чоловіка стріляли. 

Наразі ЄС відмовився визнавати перемогу Лукашенка на виборах і готує санкції.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter