ЄС відмовився визнавати перемогу Лукашенка на виборах і готує санкції

Дата: 15 Серпня 2020
A+ A- Підписатися

Держави Європейського Союзу погодилися не вважати чинними результати президентських виборів у Білорусі, оголошені Республіканською виборчою комісією країни.

Про це повідомляє “Європейська правда“.

Жозеп Боррель

Про спільне рішення глав МЗС держав Євросоюзу не визнавати перемоги Лукашенка на виборах повідомив високий представник ЄС із питань зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель. 

Як відомо, для такої заяви від імені ЄС відповідне рішення мають підтримати всі без винятку держави-члени, оскільки зовнішньополітичні рішення в ЄС ухвалюються консенсусом.

Також Боррель підтвердив інформацію про те, що ЄС домовився про запровадження санкцій.

“Починається робота щодо санкцій стосовно тих, хто відповідальний за насильство та фальсифікації”, – заявив він. 

Жоден з міністрів ЄС не висловився проти санкцій. 

Найімовірніше, Євросоюз запровадить персональні санкції наприкінці серпня, заявляють джерела в ЄС. Як і в разі із санкціями щодо Росії та осіб, відповідальних за анексію Криму у 2014 році й агресію на Сході України, санкції щодо Білорусі будуть введені у вигляді заборони на поїздки й заморожування активів у ЄС. У вужчому варіанті санкції можуть бути застосовані тільки щодо деяких посадових осіб білоруського РВК та органів безпеки. У ширшому – вони можуть бути накладені й на державних посадовців, таких як міністр внутрішніх справ.

Станом на сьогодні обмежувальні заходи ЄС щодо Білорусі охоплюють ембарго на постачання зброї, а також заборону на експорт устаткування, яке може бути використане для внутрішніх репресій.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter