Кількість медійників, які загинули з початку війни між Ізраїлем та ХАМАС, збільшилася до 53 – Комітет захисту журналістів

Дата: 22 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Щонайменше 53 представники ЗМІ загинули з початку війни між Ізраїлем та терористичним угрупуванням ХАМАС. Крім того, 11 медійників зазнали поранень, ще троє – зникли безвісти.

Про це повідомляє Комітет захисту журналістів (Committee to Protect Journalists).

Джерело: CPJ

Станом на 21 листопада попереднє розслідування КЗЖ показало, що щонайменше 53 журналісти та працівники засобів масової інформації були серед більш ніж 14 тисяч убитих з початку війни 7 жовтня, водночас понад 13 тисяч палестинців загинули в секторі Газа та на Західному березі й 1200 людей загинули в Ізраїлі. Другий за кількістю смертей журналістів день стався 18 листопада: загинуло п’ятеро людей. Найбільш смертоносним днем ​​війни став її перший день, 7 жовтня, коли було вбито шість журналістів”, – йдеться в повідомленні.

У CPJ підтвердили загибель 53 журналістів та працівників ЗМІ: 46 палестинців, чотирьох ізраїльтян та трьох ліванців. Одинадцять журналістів отримали поранення. Троє журналістів оголошено зниклими безвісти. Відомо про арешт 18 журналістів. У комітеті мають інформацію про численні напади, погрози, кібератаки, цензуру та вбивства членів сім’ї працівників ЗМІ. 

“CPJ наголошує, що журналісти є цивільними особами, які виконують важливу роботу під час кризи, і вони не мають ставати мішенню сторін, що воюють. Журналісти в усьому регіоні йдуть на великі жертви, щоб висвітлити цей карколомний конфлікт”, – сказав Шериф Мансур, координатор програм CPJ на Близькому Сході та в Північній Африці.

Нагадаємо, станом на 19 листопада було відомо, що у війні між Ізраїлем та членами ісламістського руху і політичної партії ХАМАС загинули щонайменше 48 журналістів і працівників ЗМІ.

Раніше ZMINA повідомляла, що вранці 7 жовтня терористична організація ХАМАС завдала масованого ракетного удару по центральних та південних районах Ізраїлю. Ракетна атака терористів тривала весь день. На ізраїльську територію також зайшли мобільні групи бойовиків, які захопили військову базу і взяли під свій контроль декілька міст.

Цього ж дня Ізраїль зазнав ракетного удару з кількох місць у Газі. Лідер військового крила ХАМАС заявив, що угруповання розпочало нову операцію проти Ізраїлю. Ізраїльська армія після масованого ракетного обстрілу з боку палестинського анклаву вдарила по території сектору Газа.

Пізніше цієї ж дати прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу заявив про завершення першого етапу операції “Залізні мечі”, що стала відповіддю на атаку ХАМАС. За словами очільника уряду, армія оборони Ізраїлю знищила більшу частину сил бойовиків, які вторглися на територію єврейської держави.

Однак попри значні успіхи армії оборони Ізраїлю – ЦАХАЛ – він заявив, що країна вступає в тривалу та важку війну. Зокрема, ізраїльська армія б’є по Газі у відповідь на атаки й заявляє, що вбила “сотні палестинських терористів” під час ударів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter