Кількість хворих на ковід знову зростає

Дата: 29 Липня 2021
A+ A- Підписатися

За добу 28 липня в Україні зафіксували 846 нових підтверджених випадків коронавірусу. До цього добовий приріст хворих не перевищував 800 осіб уже близько місяця. 

Про це повідомили в Міністерстві охорони здоров’я.

Фото: пресслужба Віталія Кличка

За добу 28 липня також госпіталізували 480 осіб. Ще 25 хворих померли, а 510 осіб одужали. Ковід виявили й у 60 дітей та 41 медпрацівника. 

Лідерами серед регіонів з кількості нових випадків захворювання стали місто Київ (195), Харківська (70), Донецька (66), Запорізька (56) та Одеська (56) області. 

Водночас збільшується й кількість хворих зі штамом “Дельта”. 28 липня в Києві помер один з госпіталізованих людей, які мали цей штам коронавірусу. Наразі, як розповів в інтерв’ю “Українській правді” головний санітарний лікар України Ігор Кузін, “Дельту” виявили в 17 людей по всій країні. 

“Більшість – на рівні Києва, бо тут кращий доступ до лабораторних потужностей і більше іноземців. Два первинних випадки в нас зареєстровано в Олександрівській лікарні (Києва. – УП), п’ять – у Центрі громадського здоров’я. Сім випадків – у Закарпатській області, і три – у Львівській. Тобто Київ, Львівщина і Закарпаття – три регіони, де офіційно зареєстровано “Дельту”, – каже Кузін. 

За попередньою інформацією МОЗ, майже кожен із 17 виявлених людей виїжджав за кордон: або перетинав держкордон в інкубаційний період, або напередодні хвороби мав візити до Росії чи інших держав.

Ігор Кузін. Фото: Центр громадського здоров’я

Ще декілька випадків, за словами Кузіна, можливо, пов’язані з поверненням людей з непідконтрольних уряду територій Донецької та Луганської областей. Проте частина випадків пов’язана із зараженням у домашніх умовах під час, наприклад, спілкування з хворими. 

“У середньому “Дельта” заміщує штами, що вже циркулюють на території країни, за чотири тижні. Це доволі швидко. Він [штам] справді є на 50% більш трансмісивним, тобто швидше передається. Він призводить до більшої кількості госпіталізацій (майже у 2,6 раза частіше за “Альфу”) і до більшої потреби в невідкладній допомозі (приблизно в 1,6 раза)”, – повідомив Кузін. 

За весь час пандемії в Україні коронавірус виявили вже в більш ніж 2 мільйонів людей, з яких 52 916 хворих померли від ускладнень, а 2 185 849 – одужали. Вакцинація проти ковіду розпочалася в країні наприкінці лютого поточного року. Наразі першу дозу вакцини наразі встигли отримати понад 3,2 мільйона осіб, а вакцинованих обома дозами налічили понад 1,8 мільйона. 

Із 21 липня Україна відкрила доступ до вакцинації всім охочим після 18 років. До цього пріоритет мали групи ризику, зокрема літні люди, медики та військові. 

Для отримання щеплення можна обрати один з пунктів вакцинації на сайті МОЗ. Також вакцинуватися можна в пунктах масової вакцинації чи за допомогою мобільної бригади, що виїжджає до колективів кількістю понад 50 людей та маломобільних груп населення. Вакцинація є безкоштовною. 

Нагадаємо, що, за даними ВООЗ, штам коронавірусу “Дельта”, вперше виявлений в Індії, стає дедалі домінантнішим у світі. За прогнозом науковців, нова хвиля пандемії, спричинена ним, може прийти в Україну до початку осені.

Задля протидії поширенню цього штаму уряд вже ввів деякі обмеження для подорожніх. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter