Подорожніх з Росії та Індії зобов’яжуть самоізолюватися після в’їзду та робити тест

Дата: 28 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Кабінет Міністрів змінив правила перетину кордону для протидії поширенню коронавірусу штаму “Дельта”. 

Про це повідомили в МОЗ. 

Фото: ДПСУ

Урядовці внесли зміни до постанови від 9 грудня минулого року. Нові правила почнуть діяти через сім днів після публікації оновленого документа.

Відтоді всі невакциновані громадяни України та іноземці після повернення додому з Росії та Індії мають піти на самоізоляцію, якщо перебували на території цих держав більш ніж тиждень протягом останніх 14 днів. Обов’язковою для них стане й 14-денна самоізоляція. Водночас вона не передбачатиме дострокового завершення.

Також невакциновані українці та іноземці після приїзду і повернення з інших країн мають здавати ПЛР-тест чи тест на антиген або ж мати його із собою. Для громадян України відповідний тест в аеропорту має бути безкоштовним. Для того щоб не робити тесту, українцям слід мати навіть одну введену дозу вакцини, а підтвердити це можна довідкою “063-О”.

Для в’їзду до України іноземцям треба обов’язково мати страховий поліс на випадок захворювання на ковід та один з таких документів:

  • негативний результат ПЛР-тесту, який слід зробити не більш як за 72 години до перетину кордону;
  • негативний результат експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2, який треба зробити не більш як за 72 години до перетину кордону;
  • документ, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації проти коронавірусу вакцинами, схваленими ВООЗ до переліку дозволених для використання у надзвичайних ситуаціях, виданий відповідно до Міжнародних медико-санітарних правил або відповідно до укладених Україною міжнародних договорів про взаємне визнання документів про вакцинацію.
Фото: volynnews.com

У разі відсутності цих документів іноземці мають встановити застосунок “Вдома” та самоізолюватися через 72 години. Вже протягом цього часу вони зможуть зробити ПЛР-тест чи тест на наявність антигенів.

Безперешкодним буде перетин кордону для громадян України за умови наявності одного з нижченаведених документів:

  • довідки, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації проти ковіду;
  • довідка про перше щеплення з курсу вакцинації проти COVID-19 – “063-О”.

У разі відсутності таких документів українці зможуть зробити безкоштовний експрес-тест на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2. 

Нагадаємо, що, за даними ВООЗ, штам коронавірусу “Дельта”, вперше виявлений в Індії, стає дедалі домінантнішим у світі. За прогнозом науковців, нова хвиля пандемії, спричинена ним, може прийти в Україну до початку осені.

В Україні вакцинація проти коронавірусу розпочалася наприкінці лютого поточного року. Станом на 25 червня першу дозу вакцини встигли отримати понад 3,2 мільйона осіб, а вакцинованих обома дозами налічили понад 1,8 мільйона.

Фотографія обкладинки: ДПСУ

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter