Херсонському колаборанту Кирилу Стремоусову за підняття радянського прапора загрожує до 10 років ув’язнення

Дата: 18 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Блогеру-колаборанту Кирилу Стремоусову висунули підозру в публічному використанні символіки тоталітарного комуністичного режиму, а саме – в піднятті радянського прапора в Парку Слави в Херсоні під час його окупації росіянами.

Про це 18 січня повідомили в Офісі генерального прокурора (ОГП).

Кирило Стремоусов. Фото з відкритих джерел 

У тексті підозри уточнюється, що 18 квітня 2022 року, під час окупації Херсона російськими військами, Стремоусов, “маючи умисел на вчинення діянь, спрямованих на шкоду незалежності, суверенітету, територіальній цілісності та національній безпеці  України, з метою дискредитації державної влади”, діючи в інтересах Росії в місцевому Парку Слави підняв на флагшток червоний прапор із серпом, молотом та п’ятикутною зіркою з написом “150 стр. Ордена Кутузова ІІ ст.”, ідентичний прапору Радянського Союзу.

Разом зі Стремоусовим перебував чоловік, особу якого слідство поки ще не встановило. Матеріали щодо нього виділено в окреме провадження, йдеться в тексті підозри, оприлюдненій ОГП.

Вказані символи заборонені Законом “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки”.

Кримінальний кодекс України передбачає покарання за таке правопорушення у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років з конфіскацією майна або без такої.

Блогер-колаборант із Херсонщини Стремоусов підтримував тимчасову російську окупацію Херсонщини, стверджував, що багато років “потерпав від нацистів”, а також погрожував розправою проукраїнським журналістам та активістам.

13 березня йому заочно оголосили про підозру в державній зраді. 19 березня чоловіку повідомили про ще одну підозру – в держзраді, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (також заочно).

У квітні 2022 року Стремоусов став заступником “очільника” окупаційної “адміністрації” Херсонської області, екснардепа, колаборанта та зрадника України Володимира Сальдо.

Разом з іншими російськими пропагандистами перебував у санкційному списку США.

9 листопада 2022 року з’явилась інформація про те, що Стремоусов нібито загинув у ДТП.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що до суду скерували обвинувальні акти щодо окупаційного “голови військово-цивільної адміністрації Херсонської області”, його заступника і так званого “голови Херсонської міської адміністрації”.

Імен підозрюваних у повідомленні не називають, але, найімовірніше, йдеться про Володимира СальдоОлександра Кобця та Кирила Стремоусова

Слідчі наголошують, що всі фігуранти добровільно пішли на співпрацю з російськими окупантами.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter