Катерину Гандзюк посмертно нагородили премією імені Василя Сергієнка

Дата: 06 Грудня 2019
A+ A- Підписатися

Херсонська активістка Катерина Гандзюк стала переможницею другого конкурсу журналістських розслідувань імені Героя Небесної сотні Василя Сергієнка. Зокрема, премію вона отримала в номінації “Розслідування громадськими активістами та блогерами”.

Віктор Гандзюк (праворуч)

Про це повідомляє кореспондентка видання ZMINA.

Гандзюк отримала нагороду за серію публікацій на своїй сторінці у фейсбуку, які організатори конкурсу об’єднали в тему “Остання крапка. Привід для вбивства”.

Зокрема, це дописи про підпал лісу на Херсонщині, у яких Гандзюк звинувачує керівництво області з конкретними прізвищами. За версією слідства, саме ці публікації могли стати останньою краплею для замовлення нападу на активістку.

Диплом переможця приїхав отримати батько Катерини Віктор Гандзюк.

“Я вдячний за визнання внеску Каті в боротьбу з корупцією. Катя була активна, боролася за Україну. Її вбили за те, що вона продовжувала свій майдан гідності”, – сказав він.

Він нагадав, що слідство щодо замовників і співорганізаторів убивства Каті призупинене, вони перебувають на волі, а виконавці дістали мінімальні терміни.

“Аналізуючи перебіг справи, починаючи з лютого 2019 року жодної позитивної зміни, тільки відкат назад. Я багато чув обіцянок від нової влади, але поки це лише обіцянки”, – додав Гандзюк.

У номінації “Розслідування громадськими активістами та блогерами” до фіналу увійшли матеріали, автори яких також зазнали фізичних атак за свої дописи та тексти.

Зокрема, це Сергій Чагаров із села Гатне під Києвом за спільний зі “Слідством.Інфо” матеріал про корупційну схему купівлі квартир за завищеною ціною для чиновників Мін’юсту. Свого часу Сергію погрожував депутат місцевої ради, а також на його подвір’я в серпні 2018 року хтось кинув вибуховий пристрій. 

Сергій Чагаров

Диплом фіналіста також отримав харківський антикорупційний активіст Євген Лісічкін з матеріалом “Фальстарт Е-Тicket у Харкові: хто заробить на оборудці пів мільярда”. Євгена побили двоє невідомих у вересні 2017 року, а згодом поліція закрила справу.

Євген Лісічкін (праворуч)

Ще один постраждалий за боротьбу з корупційними схемами активіст та журналіст, який потрапив до списку фіналістів, – одесит Григорій Козьма з розслідуванням про житлову забудову військового аеродрому. На Козьму було вчинено замах на вбивство в серпні 2018-го.

Гран-прі конкурсу імені Василя Сергієнка отримав фільм від “Слідства.Інфо” – “Гандзюк: системне вбивство”.

Серія матеріалів про саботаж розслідування справи Гандзюк авторства журналістки Мар’яни П’єцух, написаних у співпраці з Центром прав людини ZMINA, також потрапила до фіналу в номінації “Найкраще розслідування в інтернет-ЗМІ / друкованому ЗМІ”.

Переможцем у цій номінації став матеріал журналістки руху “Чесно” Олени Жежери про забудову в Протасовому Яру, яка супроводжується постійними погрозами в бік активістів.

Премію імені Василя Сергієнка започаткували в липні 2017 року черкаські журналісти та активісти, які вирішили вшанувати пам’ять свого друга Василя Сергієнка, Героя Небесної сотні, закатованого за свою журналістську та громадську діяльність у 2014 році.

Повний список переможців дивіться тут.

Окрім вшанування пам’яті Василя Сергієнка, конкурс має на меті популяризацію журналістських розслідувань, а також виявлення та заохочення журналістів, блогерів, які розслідують злочинні корупційні діяння місцевих еліт.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter