Кандидатка від “Слуги народу” Верещук “послала” феміністичні рухи в армію: що з цим не так?

Дата: 23 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

Народна депутатка від “Слуги народу”, кандидатка в мери Києва Ірина Верещук вважає, що всім прихильникам ідей фемінізму потрібно йти в армію “і тоді все стане на свої місця”.

Таку думку Верещук висловила в інтерв’ю засновнику видання “Гордон” Дмитрові Гордону.

“Я зараз коли слухаю про ці “рівні можливості”, “феміністичні рухи”, “як політик-жінка має відрізнятися від політика-чоловіка”, я їм кажу: “В армію. І все стане на свої місця”, – сказала кандидатка в мери.

За її словами, коли вона служила в армії, то, зокрема, “як усі”, драїла плац “від снігу й усього”.

Водночас громадські експертки, які захищають гендерну рівність, обурені тим, що політикиня, використавши здобутки багаторічні фемінізму, наразі публічно відмежовується від нього і згадує в негативному ключі.

Так, гендерна експертка, координаторка проєкту #вибориБЕЗсексизму Ірина Тишко нагадала, що тисячі феміністок не одне десятиліття боролися за те, аби нинішнє покоління жінок мало право вільно обирати професію, отримувати доступ до політики та служити в збройних силах на відповідних посадах.

“Сотні списів було зламано, сотні кар’єр знищено, сотні життів присвячено тому, аби зруйнувати чоловічу монополію в різних сферах, зокрема в армії та політиці. Це не лише світова тенденція, а українська. Утім, політичний істеблішмент дивним чином не помічає зрушень таких, як найбільша кількість жінок за свою історію незалежності в українському парламенті (21%) і майже 30 тисяч жінок в українській армії. Адже, як показує приклад провладної більшості, жінки якої могли б примножити здобутки, змінити політичну парадигму, об’єднатися і “гнути свою лінію”, натомість використовують вже досягнуте для утвердження стереотипів про те, що жінка в політиці – чоловіча окраса, об’єкт, який має тішити око і головне – не заважати”, – з сумом констатує експертка.

Вона припускає, що відгородитися від фемінізму Верещук могли порадити чоловіки-політтехнологи, аби “втримати рейтинги”:

“Я слідкувала за передвиборчою тактикою Верещук і відмітила, що в своїх виступах вона обережно, але згадувала, що вірить у жінок як у потенціал для змін в країні. Ймовірно, її політтехнологи, а це зазвичай чоловіки, порадили публічно відгородитися від фемінізму, який почали закидати кандидатці. Адже це буцімто може нашкодити рейтингам, особливо в останній тиждень перед виборами. Тож, виявляється, й досі політтехнологи вважають, що бути феміністкою в українській політиці означає іміджеві ризики. Та роль “свого хлопця” для жінки в українській в політиці — це ілюзія, яка розбивається об стіну стереотипів. Це ніщо інше, як приклад патріархального мислення та внутрішньої мізогінії”.

Водночас експертка, спираючись на свій досвід з аналізу цьогорічної виборчої кампанії запевнила, що в політику йдуть і тисячі інших жінок, “які знають ціну і цінність рівності”, і треба в них вірити.

Довідка. Верещук народилася 1979 року в Раві-Руській Жовківського району Львівської області. Навчалася у військовому інституті при Національному університеті “Львівська політехніка”, на юридичному факультеті Львівського національного університету імені Івана Франка, а також у Національній академії державного управління при президентові України. Після закінчення військового інституту п’ять років служила у Збройних силах України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter