ЄС ухвалив новий режим санкцій за хімічну зброю

Дата: 15 Жовтня 2018
A+ A- Підписатися

Міністри закордонних справ країн Євросоюзу ухвалили новий режим санкцій для фізичних і юридичних осіб, які причетні до створення й застосування хімічної зброї.

Про це повідомляє BBC News Україна

“Тепер ЄС зможе вводити санкції щодо осіб і організацій, причетних до розроблення та застосування хімічної зброї, незалежно від їхньої національної належності й місцеперебування”, – йдеться в заяві Ради ЄС, засідання якої відбувається в понеділок у Люксембурзі.

Пропозицію про введення нового режиму санкцій висунули Велика Британія та Франція після отруєння колишнього співробітника російського ГРУ Сергія Скрипаля в британському Солсбері та застосування хімічної зброї в Сирії.

Санкції включатимуть заборону на в’їзд до ЄС особам, причетним до застосування хімічної зброї, а також заморожування активів фізичних і юридичних осіб.

У заяві ЄС йдеться, що обмежувальні заходи торкнуться як тих, хто несе пряму відповідальність за створення і застосування хімічної зброї, так і тих, хто надає їм фінансову й технічну підтримку.

“Це рішення підтримує глобальну заборону на хімічну зброю, як це передбачено конвенцією про заборону хімічної зброї, на тлі зростання числа хімічних атак у різних частинах світу”, – наголошується в заяві.

Саміт ЄС, на якому ухвалили рішення про розроблення режиму санкцій за застосування хімзброї, відбувся після екстреної сесії Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ).

На ній вирішили наділити експертів ОЗХЗ правом не тільки встановлювати факт застосування хімічної зброї, але й називати відповідальних за такі злочини, у тому числі – й держави.

Раніше з ініціативою реформувати ОЗХЗ виступила Велика Британія.

За розширення повноважень проголосували 82 країни, проти – 24. Головними противниками змін стали Росія, Сирія та Іран.

Нагадаємо, наприкінці серпня 2018 року санкції проти Росії через отруєння Скрипаля ввели США. Вони включали заборону на постачання товарів і послуг для оборонного сектору Росії, а також технологій і товарів, які можуть бути використані для виробництва хімічної зброї.

Водночас Вашингтон пригрозив через три місяці застосувати другий пакет санкцій, якщо Москва не надасть гарантій, що не вироблятиме й не використовуватиме хімічну зброю, і не дасть згоди на допуск міжнародних спостерігачів на заводи.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter