Історії маріупольців, яким вдалося виїхати з блокадного міста, зобразили в коміксі

Дата: 13 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Історії маріупольців, яким вдалося під час блокади міста виїхати з нього, видали у вигляді коміксу. 

Збірку опублікували у вільному доступі.

Обкладинки історій “Медик” Володимира Кузнєцова та Захара Поліщука й “Дорога з пекла і назад” Володимира Кузнєцова та Наталії Тарасенко. Фото: inker.world

Історії “Медик”, “Дорога з пекла і назад”, “Врятований морем” та “Драмтеатр” стали частиною першого номера журналу соціальних мальописів INKER.

Створювали їх разом з обʼєднанням малих видавництв UA Comix, а працювали над збіркою Володимир Кузнєцов, Захар Поліщук, Наталія Тарасенко, Ярко Філевич, Олексій Чорний та Максим Солнцев

“У першому номері нашого журналу зібрано історії людей, яким вдалося врятуватися з епіцентру кривавої лазні. Вони самі розповіли їх нам. Для когось це було терапією, для когось – обов’язком розказати про злочин, свідками якого вони стали. “Світ має знати”, – повторювали вони. Завдяки журналістам, сценаристам та художникам ми відтворили їхні спогади з максимально можливою точністю. Узгодили кожний кадр і сцену. Тепер ви можете побачити те, що бачили вони. На жаль”, – розповідає редактор журналу Сергій Колесніков.

Автори часопису порівнюють блокаду Маріуполя з нищівними бомбардуваннями Алеппо в Сирії. 

Ілюстрація до історії “Драмтеатр” Олексія Чорного та Максима Солнцева. Фото: inker.world

“Місто, яке тисячі років було епіцентром торгівлі та культури на Близькому Сході, перетворювалося на руїни. Бої за Алеппо почались у 2012-му, і за чотири роки там уже не було жодної неушкодженої будівлі, жодної родини, яка б не зазнала втрат. Артобстріли, некеровані авіабомби та хімічна зброя – все це протягом років руйнувало домівки людей. Український Маріуполь пережив усе те саме, але протягом лише десяти тижнів”, – йдеться в передмові до випуску першого номера журналу. 

Нагадаємо, що нині в Маріуполі залишилося приблизно понад 100 тисяч мешканців. Живуть вони без централізованого водопостачання та каналізації, харчів та медикаментів поряд з масовими похованнями загиблих унаслідок російських обстрілів. Міська влада описує умови життя в місті як середньовічні та прогнозує початок епідемій холери та дизентерії через антисанітарію.

Досі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі, однак, найімовірніше, їх може бути набагато більше за офіційну статистику. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter