“Історія нічому не навчила корпорацію”: Україна внесла Nestle до переліку міжнародних спонсорів війни

Дата: 02 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

До переліку міжнародних спонсорів війни додали швейцарську корпорацію Nestle, що є одним з найбільших виробників харчування у світі. 

Про це розповіли у НАЗК. 

Ілюстраційне зображення. Фото: Paudal

Причиною внесення корпорації до списку є те, що бізнес не лише не вийшов з Росії після початку повномасштабного вторгнення в Україну, але й продовжує нарощувати виробництво. 

Так, з вироку арбітражного суду у Москві стало відомо, що Nestle торік під виглядом сухої молочної суміші завозила на територію РФ технічне обладнання. Ба більше, компанія звернулась до російських посадовців та попросила не оприлюднювати результати діяльності та фінансову звітність дочірніх компаній товариства. 

“Метою такого кроку, ймовірно, є уникнення накладання санкцій на дочірні компанії Nestle”, – припускають у НАЗК. 

З’ясувати, скільки саме заплатила грошей корпорація минулого року до російського бюджету, неможливо, але у 2021-му ця сума складала понад 25 мільйонів доларів. 

Своє рішення не виходити з російського ринку у корпорації пояснюють тим, що турбуються про співробітників та населення РФ, якому необхідні товари першої необхідності. Подібним чином свою присутність на ринку Росії виправдовує й французька компанія Auchan. 

“Історія нічому не навчила швейцарську корпорацію Nestle. Ще під час Другої світової війни компанія працювала на два фронти, постачаючи свою продукцію до складу сухих пайків німецької армії, і водночас експортуючи її до країн антигітлерівської коаліції. Отже, залишаючись у РФ, Nestle вкотре показує усьому світу, що співпрацювати з агресором – нормально. А самій РФ демонструє, що вона й досі інтегрована у світові процеси, попри воєнні злочини та вбивства тисяч українців”, – підсумовують у НАЗК. 

Україна вже внесла до переліку спонсорів та причетних до розв’язаної Росією війни чимало осіб та світових компаній, серед яких китайські Xiaomi й Great Wall, угорський OTP Bank, австрійський Raiffeisen Bank International, французька мережа Auchan та інші.

Деякі компанії з цього списку потрапляють у бойкот у різних країнах, наприклад, американська транснаціональна компанія з виробництва кондитерських виробів, харчів та напоїв Mondelez International. 

Нагадаємо, щоб не підтримувати власним коштом ті компанії, які досі не вийшли з Росії, ви можете переглянути спеціальний сайт для мобільних пристроїв та бот, що сканує штрихкоди. У базі 7500 компаній, що лишаються у РФ, і вона, за словами творців, є найповнішою у світі щодо діяльності світових корпорацій на російському ринку. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter